Priopćenje: prometni prekršaji biciklista

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/GRBzastavica.jpg

OSIJEK - Smatramo da broj postupanja policijskih službenika prema prekršiteljima u cestovnom prometu nije nesrazmjeran s brojem biciklista kao sudionika u prometu te s obzirom na činjenicu da je sigurnosti građana u prometu jedna od bitnijih zadaća koja se postavlja pred policijsku službu.

Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima propisano je da je jedan od poslova policije nadzor i upravljanje cestovnim prometom. U nadzoru i  upravljanju cestovnim prometom policija provodi preventivne i represivne mjere sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, Strateškoj procjeni te nizu drugih strateških dokumenata i provedbenih propisa. Cilj provođenja svih mjera je smanjenje smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja u prometu. Sukladno navedenom cilju, jedna od mjera je i represivno postupanje policije, odnosno sankcioniranje prvenstveno najtežih prekršaja koji utječu na negativno stanje u cestovnom prometu. Između ostalih sankcija, tijekom 2015. godine 36% od ukupnog brojaevidentiranih prekršaja rezultiralo je samo upozorenjem te 12,2% beznačajnim prekršajem ili oportunitetom (ukupno 48,2% ne pokretanjem prekršajnog postupka). Obzirom na posljedice prometnih nesreća protekle 2015. godine, kada je 35 osoba smrtno stradalo, u odnosu na 2014., kada je smrtno stradalo 13 osoba, Policijska uprava osječko-baranjska provodi razne preventivne mjere s ciljem smanjenja broja stradalih osoba u prometu.

Smatramo da broj postupanja policijskih službenika prema prekršiteljima u cestovnom prometu nije nesrazmjeran s brojem biciklista kao sudionika u prometu te s obzirom na činjenicu da je sigurnost građana u prometu jedna od bitnijih zadaća koja se postavlja pred policijsku službu.