Interaktivna radionica „Evaluacija i unapređenje rada informativnih centara za prevenciju“

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/Radionica naslovna.jpg

U okviru bilateralne suradnje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg, temeljem potpisanog zajedničkog Protokola Mješovite komisije Vlade Republike Hrvatske i njemačke pokrajine Baden-Württemberg od 1. do 3. srpnja u Osijeku se održava interaktivna radionica na temu „Evaluacija i unapređenje rada informativnih centara za prevenciju“.

Radionicu je organizirala Služba prevencije Ravnateljstva policije u suradnji s predstavnicima policije iz savezne pokrajine Baden-Württemberg, a sudionici radionice su zamjenici načelnika i rukovoditelji/predstavnici ustrojstvenih jedinica za prevenciju kriminaliteta iz PU zagrebačke, PU primorsko-goranske, PU osječko-baranjske, PU istarske, PU karlovačke, PU varaždinske i PU bjelovarsko-bilogorske, odnosno policijskih uprava u kojima su oformljeni Informativni centri za prevenciju.

Interaktivna radionica ima za cilj provesti analizu učinkovitosti i kvalitete rada te  evaluaciju organizacije, koncepta i poslova Informativnih centara za prevenciju imajući u vidu nove trendove i zahtjeve, a temeljem čega će se odrediti novi koncept rada i Informativnih centara za prevenciju u Republici Hrvatskoj. Također, jedan od ciljeva  je utvrditi najučinkovitiji i najkvalitetniji modela rada Informativnih centara za prevenciju, odnosno unaprijediti kvalitetu rada uz optimalan utrošak resursa.

Naime, Informativni centri za prevenciju trebaju biti na usluzi građanima,  odnosno u njima je potrebno svakodnevno informirati i savjetovati čim veći broj građana o mjerama prevencije i samozaštitnog ponašanja, organizirati interaktivne radionice i predavanja usmjerene na ciljanu problematiku ili ciljanu skupinu građana, a suradnja sa društvenom zajednicom je također jedan od prioriteta.

Tijekom radionice posjećen je nedavno otvoreni Informativni centar policije  PU osječko-baranjske smješten u Avenue Mallu u Osijeku. Upravo je taj prostor linija rada prevencije PU osječko-baranjske u neizostavnoj suradnji i s ostalim specijalističkim linijama rada, prilagodila potrebama građana. Sadržajno zanimljivi i pristupačni, i to ne samo građanima nego često i djeci, kroz komunikaciju i direktne susrete savjetuju o samozaštiti.

Svojim pristupom kroz rad Informativnog centra za prevenciju reprezentativan su  primjer rada koji zagovara policijska  prevencija.