Zimske gume bez razmišljanja

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/policajac01.jpg

OSIJEK - U narednom razdoblju policijski službenici provodit će pojačani nadzor i sankcioniranje vozača koji u vrijeme zimskih uvjeta na cestama ne poštuju zabranu prometovanja, odnosno ne koriste propisanu zimsku opremu.

Relativno mala dodirna površina između vozila i ceste su automobilske gume. Kako bi vozač imao što bolju kontrolu nad vozilom potreban je pravilan odabir guma. Naime, ljetna guma najučinkovitija je na temperaturi podloge iznad 25°C dok ta dobra svojstva gubi na niskim temperaturama. Nasuprot tome, zimska guma zbog smjese od koje su izrađene te strukture osjetno su mekše (od ljetnih) te na temperaturama ispod 7°C ne gube svojstvo elastičnosti, odnosno bolje prianjaju za površinu.  Tu osobinu nemaju ljetne gume te one na niskim temperaturama postaju krute, a prianjaju na površinu četiri puta slabije od zimskih guma, dok je zaustavni put duži ovisno o padu temperature.

Savjetujemo svim vozačima da korištenjem ZIMSKIH GUMA daju svoj doprinos sigurnosti cestovnog prometa. Iako zakonske odredbe ne uvjetuju uporabu zimskih guma, ukoliko kolnik nije prekriven snijegom ili poledicom, zimske gume trebaju se nalaziti na vozilu tijekom svih zimskih mjeseci.

Osim elementa sigurnosti neupitna je i značajna uloga zimske gume u uvjetima gradskog prometovanja. Uporaba zimskih guma omogućava bolje i brže ubrzanje iz mjesta ( vozila zaustavljena ispred pružnih prijelaza, na semaforiziranim raskrižjima i sl.) čime se ne stvaraju kolone i zastoji u prometu te ne dolazi do zanošenja vozila.

Međutim, kada nastupe zimski uvjeti na cestama zakonske obveze su jasne,  zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4mm i s lancima pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati (M+S) na pogonskim kotačima.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik, ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

Za prekršaj iz ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji postupi suprotno prethodnom stavku.   

U narednom razdoblju policijski službenici provodit će pojačani nadzor i sankcioniranje vozača koji u vrijeme zimskih uvjeta na cestama ne poštuju zabranu prometovanja, odnosno ne koriste propisanu zimsku opremu.

U prometu uvijek treba vladati strpljenje, razumijevanje i vozačka tolerancija te međusobno uvažavanje svih sudionika uz poštivanje zakonskih odredbi kao preduvjeta sigurne i udobne vožnje. Također, savjet vozačima da unatoč tome što se nalaze na cesti s prednošću prolaza obrate pozornost i na vozila koji prometuju sporednim cestama uvažavajući okolnost da je zaustavni put na cesti prekrivenoj snijegom znatno duži, odnosno da ne ostvaruju tzv. „forsiranu“ prednost kako bi se izbjegle prometne nesreće.