Obilježavanje Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima

Gradsko društvo Crveni križ Osijek je u suradnji s Policijskom upravom osječko-baranjskom i ostalim partnerima u prostoru trgovačkog centra na Trgu Ante Starčevića u  pothodniku u Osijeku, 18. listopada od 8 do 20 sati, obilježio Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima.

Svrha projekta jest ukazivanje na problem trgovanja ljudima, senzibiliziranje javnog mnijenja na značaj, posljedice ali i sveprisutnost ovog problema u okruženju u kojemu živimo. Projektom se nastoji unaprijediti nacionalna politika usmjerena na  suzbijanje trgovanja ljudima kroz informiranje građana grada Osijeka o načinima trgovine ljudima kao i opasnostima koje iz navedenih radnji proizlaze. Trgovanje ljudima jedan je od najgorih zločina našeg doba, jer se trguje ljudskim bićima, čime se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava.

Muškarci su najčešće žrtve zbog prisilnog rada, žene zbog prostitucije, a djeca zbog prosjačenja i prodaje obiteljima bez djece. I muškarci i žene i djeca mogu biti žrtve i zbog trgovanja ljudskim organima.Prema procjenama UN-a, u svijetu se svake godine trguje s dva do četiri miliona ljudi. Oko 200 tisuća ljudi je nezakonito dovedeno u Europu svake godine, od čega je većina namijenjena seksualnom izrabljivanju (Nacionalni plan za suzbijanje trgovine ljudima, 2002.). Osamdeset posto žrtava trgovine ljudima preko međunarodnih granica su žene, a sedamdeset posto tih žena i djevojaka prodano je za seksualno izrabljivanje. Procjenjuje se da godišnji prihod od trgovine ljudima iznosi između sedam i trinaest milijardi dolara.

Prema službenim procjenama, Hrvatska je uglavnom tranzitna zemlja s tek malim postotkom trgovanja ženama i djecom. Ipak, postoje pokazatelji koji govore o Hrvatskoj kao o zemlji podrijetla, ali i odredišta. Hrvatska se nalazi u regiji u kojoj je ovaj fenomen sve prisutniji i graniči sa BiH i Srbijom gdje je problem ilegalnih migracija i trgovanja vrlo razvijen.

Policijski službenici PU osječko-baranjske i djelatnici Crvenog križa su upoznavali te senzibilizirali javnost o problemu  trgovanja ljudima, informirali javnost s institucijama, organizacijama i udrugama koje pružaju ili mogu pružiti pomoć u slučajevima trgovanja ljudima kroz dijeljenje promotivnih letaka koji sadrže sve smjernice samozaštite i zaštite osoba.