Obveza korištenja zimske opreme i savjeti vozačima

Photo PU_OB//MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/promet01.JPG

OSIJEK - Obzirom da se očekuje dolazak nepovoljnih uvjeta za upravljanje vozilima kojima se povećava i opasnost od prometnih nesreća, vozačima dajemo nekoliko savjeta.

Nakon razdoblja neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine, u predstojećem razdoblju očekuju se promjene vremena praćene kišom i snijegom u nizinskim predjelima Republike Hrvatske, kao i spuštanje temperature u negativne vrijednosti. Upravljanje vozilima pod takvim uvjetima je otežano te se povećava i opasnost od prometnih nesreća. Stoga  vozačima savjetujemo da budu dodatno oprezni kod upravljanja vozilom.

Kako bi ostvarili povoljnije uvjete odvijanja prometa, sve vozače i sudionike u prometu upozoravamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Savjeti vozačima i drugim sudionicima u prometu 

  • Prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama.
  • Prije polaska na put obvezno vozilo očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima (nečista i zaleđena stakla povećavaju „mrtve kutove“), provjerite ispravnost svjetala i ostale signalizacije, vanjska i unutarnja vozačka zrcala (retrovizore), gume i opremu vozila, promijenite istrošene metlice brisača.
  • Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.
  • Poštujte ograničenje brzine (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom).
  • Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (mostovima i nadvožnjacima), dolazi do pojave „ledene zasjede“, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji.
  • Kada se krećete kao pješaci, noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću ili se označite reflektirajućim materijalima.
  • Prilikom čišćenja kolnih prilaza i sl. ne bacati snijeg na kolnik kako ne bi došlo do ometanja ili ugrožavanja sigurnosti cestovnog prometa te činjenja prekršaja sukladno odredbama čl. 35 st.1 Zakona o sigurnosti cestovnog prometa.