"Martinje" 2011.

Photo PU_OB/alkohol.jpg

SLAVONIJA I BARANJA - Od 11. do 13. studenog 2011. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Od 11. do 13. studenog 2011. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača vršit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

U ove ciljane aktivnosti bit će uključen odgovarajući broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine).

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati ove akcije kada je, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, kontrolirano 12.999 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečena su 952 vozača, tri vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok ih je 12 odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina – 265 vozača, skupini od 18 do 24 godine – 249 vozača itd. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,5 g/kg.

Posebno napominjemo da su u prvih deset mjeseci 2011. godine, vozači pod utjecajem alkohola izazvali ukupno 4.604 prometne nesreće, od čega 79 prometnih nesreća sa poginulim osobama, 2.002 prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama  i 2.523 prometne nesreće sa materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno su stradale 84 osobe, 677 je zadobilo teške, a 2.245 lake tjelesne ozljede.

Zakonske odredbe

Vozač vozila kategorije C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E i H, instruktor vožnje, mladi vozač, kao i vozač vozila B kategorije kojem je upravljanje vozilom osnovno zanimanje (taksisti, vozači hitne pomoći, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.), u vrijeme kada obavlja te poslove, ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima ili ako u krvi ima alkohola.

Vozač vozila kategorije A1, A2, A, B, B+E, F, G i AM ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima ili ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač kojem je upravljanje vozilom osnovno zanimanje, instruktor vožnje i mladi vozač ako u krvi ima alkohola do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 3.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 do 1,00 g/kg, 0odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,00 do 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima.

Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla i zaprežnog vozila ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima.

Počiniteljima ovih prekršaja, osim novčane kazne, izreći će se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, visina koje je zavisna od stupnja koncentracije alkohola, a jednako tako, nakon pravomoćnosti, dodijelit će im se i određeni broj negativnih prekršajnih bodova.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila i instruktor vožnje koji se odbije podvrgnuti ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina.

Na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled uputit će se vozač i instruktor vožnje kod kojih je utvrđen udio alkohola u krvi viši od 1,50 g/kg ili je utvrđeno da u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima, kao i vozač i instruktor vožnje koji se odbiju podvrći ispitivanju imaju li u organizmu alkohola, droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima, nakon pravomoćnosti odluke o prekršaju.

Također, napominjemo da policija sukladno ovlastima prema vozačima pod utjecajem alkohola, odnosno koji upravljaju vozilom za vrijeme dok je prema njima primijenjena sigurnosna mjera zabrane upravljanja vozilom, primjenjuje i neke odredbe Kaznenog zakona i Prekršajnog zakona.  

Tako, sukladno Prekršajnom zakonu, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati. 

Također, policija je ovlaštena uhititi osobu zatečenu u počinjenju prekršaja propisanog zakonom, ako se radi o prekršaju za koji se može izreći kazna zatvora ili novčana kazna veća od 10.000 kuna i ako postoji bojazan da će ponoviti istovrsni prekršaj.

 Iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama to su prekršaji:

  • kretanje vozilom u naselju brzinom koja je za 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine,
  • vožnja prije stjecanja prava na upravljanje,
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola preko 1,50 g/kg ili odbijanje alkotestiranja,
  • upravljanje vozilom ako u organizmu ima droga,
  • upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta ili je vozaču izrečena mjera opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili mjera zabrane upravljanja vozilom,
  • vožnja u suprotnom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, ako se vozač kreće kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom ili zabranjenom smjeru.

    Podsjećamo vozače i na odredbe članka 308. Kaznenog zakona, odnosno da kazneno djelo čini onaj tko upravlja motornim vozilom iako je prema njemu primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Za ovo kazneno djelo propisana je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. 

    Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol

    • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
    • koristite javni prijevoz,
    • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
    • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
    • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
    • ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti),
    • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića.
    • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan,
    • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u promet,
    • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.