Pretpremijerno prikazan film „Udaj se kad si spremna“

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/2017/Udaj se OS/Film_udaj17_08.JPG

Foto: PU osječko-baranjska

Danas, 23. ožujka u 10 sati u Foajeu HNK U Osijeku, pretpremijerno je prikazan filma „Udaj se kad si spremna“ koji je edukativno-namjenskog karaktera i ima za cilj senzibilizirati javnost o važnosti prava Romkinja što uključuje temeljna ljudska načela slobode, ravnopravnosti, jednakosti i nediskriminacije.

Ovaj igrano-dokumentarni film u skladu je s Nacionalnom strategijom za uključivanje Roma i svoju pažnju usmjerava na poboljšanje kvalitete života romske populacije. Film je nastao kao zajednički angažman Udruge žena Romkinja Romsko srce,  Policijske uprave osječko-baranjske,  dok režiju potpisuje Ivan Kristijan Majić.

Nakon prikazivanja filma  održan je Okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici lokalne uprave i samouprave, predstavnici socijalne skrbi i obrazovanja kao i druge istaknute osobe Osječko-baranjske županije. 

Film se bavi tematikom problema prisilnih brakova, odnosno brakova koji se sklapaju bez pristanka jednog ili oba supružnika, čime se krši temeljno ljudsko pravo,  pravo na slobodno odlučivanje, budući je Općom deklaracijom o pravima čovjeka iz 1948. godine zajamčeno da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i  pravima, da svatko ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost, da nitko ne smije biti držan u ropstvu i podčinjenosti niti smije biti podvrgnut mučenju ili okrutnom i   nečovječnom ili  ponižavajućem postupku ili kažnjavanju.

Većina žrtava takvih prisilnih brakova su osobe ženskog spola, među kojima su posebno osjetljive skupine djeca, maloljetnice kao i osobe sa psiho-fizičkim poteškoćama i problemima. Oni postaju žrtve trgovanja ljudima i žrtve kaznenih djela protiv braka, obitelji i djece.                      

Nadalje, akademska glazbenica Ana Rucner tijekom svog koncerta koji se održava večeras u HNK-u u Osijeku, pružiti će potporu projektu na način da će isječke iz filma reproducirati tijekom koncerta.