Stanje sigurnosti u prometu u studenom 2017. godine

Photo /PU_OB//MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/palica01.jpg

OSIJEK - U studenom 2017. godine na području PU evidentirano je 158 prometnih nesreća.

Na području PU osječko – baranjske u studenom 2017. godine evidentirano je 158 (u studenom 2016. godine - 196) prometnih nesreća, od čega dvije (u studenom 2016. godine - 5) s poginulim osobama, 37 (u studenom 2016. godine - 54) s ozlijeđenim osobama i 119 (u studenom 2016. godine - 137) s materijalnom štetom.

U prometnim nesrećama ukupno je stradala 51 osoba (u studenom 2016. godine - 73), od čega su dvije (u studenom 2016. godine - 5) osobe poginule, šest (u studenom 2016. godine - 14) osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede i 43 (u studenom 2016. godine - 54) osobe su zadobile lake tjelesne ozljede.

Najveći broj evidentiranih prometnih nesreća, njih 35, dogodio se zbog nepropisne i neprilagođene brzine. Slijedi oduzimanje prednosti prolaska (26), nepropisno kretanje vozila kolnikom (19), nepropisno skretanje (18), nepropisno uključivanje u promet (18), nepropisna vožnja unatrag (17) te ostali uzroci prometnih nesreća.

U trideset pet prometnih nesreća kojima je uzrok bila nepropisna i neprilagođena brzina ukupno je stradalo 19 osoba, od čega su dvije osobe poginule, tri osobe su teže, a četrnaest osoba je lakše ozlijeđeno.

U trinaest prometnih nesreća u kojima su počinitelji imali alkohola u krvi jedna je osoba teže, a tri osobe su lakše ozlijeđene (u studenom 2016. godine evidentirano je 15 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe poginule, jedna osoba je teže i šest osoba je lakše ozlijeđeno).

U 26 prometnih nesreća gdje je uzrok bilo oduzimanje prednosti prolaska stradalo je ukupno 16 osoba, od čega su dvije osobe teže i 14 osoba je lakše ozlijeđeno.

Prema danima u tjednu najviše prometnih nesreća evidentirano je ponedjeljkom (30) i četvrtkom (30), slijedi srijeda (28), utorak (19), petak (18), subota (17) i najmanje nedjeljom (16).

Mladi vozači sudjelovali su u 33 prometne nesreće, od čega u dvanaest s ozlijeđenim osobama i 21 s materijalnom štetom. Ukupno je stradalo četrnaest osoba, od čega su četiri osobe teže, a deset je osoba lakše ozlijeđeno. Mladi vozači počinitelji su 25 prometnih nesreća, od čega sedam s ozlijeđenim osobama i 18 s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama stradalo je 8 osoba, od čega su tri osobe teže, a pet osoba je lakše ozlijeđeno. U pet prometnih nesreća mladi vozači su imali alkohola u krvi, od čega u dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teže, a dvije su osobe lakše ozlijeđene, dok su tri prometne nesreće za posljedicu imale materijalnu štetu.

Vozači mopeda i motocikla sudjelovali su u četiri prometne nesreće. Dvije su bile s ozlijeđenim osobama i dvije s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama stradale su dvije osobe, obje su zadobile lake tjelesne ozlijede. Vozači mopeda i motocikla su počinitelji četiri prometne nesreće u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena. U jednoj prometnoj nesreći s materijalnom štetom vozači mopeda i motocikla su imali alkohola u krvi, a u dvije prometne nesreće nisu imali zaštitnu kacigu na glavi.

Vozači bicikla sudjelovali su u četiri prometne nesreće, od čega u tri s ozlijeđenim osobama u kojima je jedan vozač bicikla teže ozlijeđen, dok su dva vozača bicikla lakše ozlijeđena, a jedna prometna nesreća za posljedicu je imala materijalnu štetu. Vozači bicikla su počinitelji jedne prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojoj je vozač bicikla zadobio LTO, a u jednoj prometnoj nesreći s materijalnom štetom biciklist je imao alkohola u krvi. Ukupno su evidentirana 73 prekršaja vozača bicikla od čega 31 prekršaj vožnje uz prisutnost alkohola u krvi. 

Pješaci su sudjelovali u šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U navedenim prometnim nesrećama jedan je pješak teže, dok je pet pješaka lakše ozlijeđeno. Sve prometne nesreće su se dogodile na pješakom prijelazu, pet u noćnim uvjetima, a u četiri prometne nesreće kolnik je bio mokar.

Sukladno članku 137. Prekršajnog zakona u posebne prostorije ukupno je smješteno 8 osoba.

U cilju postizanja što manjeg broja prometnih nesreća, policija će i nadalje pojačano nadzirati i sankcionirati takozvane „četiri glavne ubojice u prometu“ i to: alkoholiziranost vozača, nepoštivanje dopuštene brzine kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i distrakcije - ometanje (u prometnom smislu nepropisne uporabe mobitela), s obzirom na značajan udio navedenih prekršaja kao uzroka te grešaka, ali i stupnja implementiranosti rečenih kod nastanka prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Obzirom na moguće nadolazeće vremenske uvjete (kiša, magla, snijeg, led, sklizak kolnik), pojačat ćemo i nadzor prometa te skrb prema najranjivijim sudionicima u prometu, posebno prema pješacima i biciklistima, u vidu njihovog kretanja i ponašanja u prometu (korištenje svjetala i reflektirajućeg prsluka, vožnje po pješačkim prijelazima, korištenje biciklističkih staza, kao i nošenje zaštitne kacige osoba do 16 godina starosti), a kod pješaka pravilnost kretanja kolnikom i mjestima prelaženja prometnica.

Budući su mladi vozači najčešće počinitelji, ali i žrtve najtežih prometnih nesreća, postupanje i druge mjere planiranja usmjerit ćemo prema toj kategoriji sudionika u prometu te mjestima njihovog okupljanja.

S obzirom na nadolazeće blagdane, kada očekujemo konzumiranje veće količine alkoholnih pića, vozačima savjetujemo da koriste drugi prijevoz ili da ih vozi osoba (vozač) koja nije konzumirala alkohol.