Obilježen „Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece“

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/Zlostavljanje/Zlostavljanje_naslovna.JPG

19. studenog u svijetu se obilježava jedan poseban dan - Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece koji nas podsjeća na ulogu svakoga od nas da djeci svakodnevno pružamo puno ljubavi, podrške, razumijevanja, znanja te sigurno mjesto za odrastanje!

Svjetski dan nastao je na inicijativu Fundacije svjetskog samita žena (WWSF, engl. Women’s World Summit Foundation) iz 2000. godine s ciljem stvaranja kulture prevencije diljem svijeta poticanjem vlada i društvenih organizacija na aktivnije uključivanje u zaštiti djece. Radi skretanja pozornosti na ovaj teški problem, partneri Svjetskoga dana organiziraju aktivnosti za povećanje svijesti i edukacije o zlostavljanju djece i nasilja prema djeci, promicanje poštovanja prava djeteta, te stvaranje prevencije zlostavljanja djece glavnim prioritetom.

Zlostavljanje djece vrlo je težak problem koji uzrokuje brojne teške posljedice na njihov razvoj. Izloženost djeteta fizičkom, emocionalnom ili seksualnom zlostavljanju predstavlja traumatsko iskustvo koje ostavlja duboke ožiljke. Sve države koje se brinu o dobrobiti svojih građana, a osobito djece, prepoznale su kao jedan od svojih prioritetnih zadataka razvijanje prevencije zlostavljanja. Isto je učinila i  Vlada Republike Hrvatske koja je definirala prevenciju kao jedan od ključnih ciljeva u području zlostavljanja i zanemarivanja djece.

Policijska uprava osječko-baranjska zajedno sa partnerima i suradnicima s područja Osječko-baranjske županije provela je različite aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti na ovaj problem.

Tako je, jučer 18. studenog u Informativnom centru policije, u Avenue Mall-u, u vremenu od 15:30 do 17:30 sati, Policijska uprava osječko-baranjska u suradnji s Filozofskim fakultetom u Osijeku, Odsjekom za pedagogiju organizirala projekciju sedam filmova koje su izradili studenti na temu vršnjačkog nasilja, obiteljskog nasilja,  elektroničkog nasilja i aktivacije u lokalnoj zajednici. Projekciji navedenih filmova nazočili su studenti te Sanja Španja, prof., nositeljica kolegija Pedagoška komunikacija u sklopu kojeg su osmišljeni filmovi kao seminarski radovi studenata.  

Nadalje, danas 19. studenog u Informativnom centru, u Avenue Mall-u, u 9 sati, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek u suradnji s Policijskom upravom organizirao je radionicu na temu prevencije zlostavljanja djece u kojima su sudjelovali učenici 7. razreda Osnovne škole „Mladost“ iz Osijeka.