Održana konferencija za medije

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/Ovisnost/Ovisnost15_naslov.JPG

Foto: PU osječko-baranjska

Danas, u prostorima Policijske uprave osječko-baranjske, Ravnateljstvo policije u suradnji s partnerima, predstavilo je Paket preventivnih aktivnosti koje će se u organizaciji policije i partnera provoditi diljem Republike Hrvatske u vremenu trajanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15. studenog do 15. prosinca).

 

Paket sadržava čitav set preventivnih, edukativnih, sportskih i umjetničkih sadržaja usmjerenih na sprječavanje svih vrsta ovisnosti, od kojih posebice izdvajamo:

  • Putem Internet stranica Ministarstva unutarnjih poslova i policijskih uprava,  kroz medije na lokalnoj i nacionalnoj razini, podjelom letaka kao i na druge načine (info panel u Metkoviću)  aktualizirat će se tema ovisnosti i važnost sudjelovanja svakog pojedinca u mjerama prevencije ovisnosti i zlouporabe opojnih sredstava.
  • Policijski službenici zajedno s partnerima će u svim  županijama održat više od 450 školskih sati edukativnih predavanja namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola, njihovim roditeljima i drugim ciljanim skupinama s ciljem njihovog informiranja i educiranja o opasnostima i problematici ovisnosti.
  • Policijski službenici će sudjelovati na javnim tribinama i okruglim stolovima s ciljem razmjene stručnih znanja, praksi i iskustava kada su u pitanju novi trendovi u području zlouporabe opojnih sredstava i ovisnosti.
  • Policijske uprave će organizirati i sudjelovati u sportskim natjecanjima pod motom „Sportom protiv droge“.
  • U suradnji s nadležnim inspekcijama vršit će se pojačana kontrola prodaje i usluživanja alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama, te nadzor nad poštivanjem odredbi čl. 95. Obiteljskog zakona (noćni izlasci maloljetnika).
  • Na području cijele Republike Hrvatske provodit će se pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i droga.
  • Poduzimat će se pojačana postupanja u cilju zaticanja osoba, posebice maloljetnika u nezakonitom posjedu opojnih droga.
  • U Informativnim centrima za prevenciju u Bjelovaru, Rijeci i Osijeku organizirat će se tematski događaji vezani za prevenciju zlouporabe droga i ovisnosti.
  • Diljem Republike Hrvatske bit će postavljeni info pultovi gdje će građani od policijskih službenika moći dobiti informacije i savjete vezane za problematiku ovisnosti i zlouporabe opojnih droga.
  • Policija će zajedno s partnerima organizirati i sudjelovati u javnim događajima poput „Kafići bez alkohola“ u Rijeci i „Mimohod sa svijećama na Tvrđi“ u Osijeku.

Na konferenciji za medije,  sudjelovali su: Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije, Milan Baričević, načelnik PU osječko – baranjske, David Šain, hrvatski veslač – olimpijac, Marija Kribl dr. med., Zavoda za javno zdravstvo Osječko - baranjske županije, Denis Ćosić predstavnik Gradskog društva Crvenog križa Osijekte Goran Kezić predstavnik Udruge NE-ovisnost.

U nazočnosti velikog broja medija, široj javnosti, posebice mladima prenesena je poruka o važnosti promicanja zdravih stilova života, kao i o opasnostima koje prijete u svijetu ovisnosti, neovisno je li riječ o drogama, alkoholu, kocki, novim medijima ili društvenim mrežama.

Najavom ovih aktivnosti nastoji se postići senzibiliziranje javnosti, a posebice mlade populacije na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti, posebice droga, te potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv navedene problematike.

Također, cilj je da se kroz multidisciplinarni pristup djeluje na unapređenje znanja i vještina svih društveno odgovornih dionika koji se bave problematikom ovisnosti i zlouporabe opojnih sredstava.

U suradnji s partnerima Policijska uprava osječko-baranjska uz potporu Ravnateljstva policije danas je pripremila preventivni program koji je uz konferenciju za medije sadržavao bogate sportske i umjetničke sadržaje i to:

  • „Sportom protiv ovisnosti“ - malonogometni turnir na kojem su sudjelovale sportske ekipe sportske ekipe Policijske uprave osječko-baranjske, Grada Osijeka, Udruge NE-ovisnost i Gradskog društva Crvenog križa Osijek.

Pobjednik turnira, Policijska uprava osječko–baranjska odigrala je revijalnu utakmicu s ekipom djece i mladih -  korisnika Centra za nestalu i zlostavljanu djecu - „Legos u centru“ koja je nakon izvođenja penala završila pobjedom ekipe djece i mladih.

  • Edukativno predavanje „Legiranje ne drogiranje“ u I. Gimanziji Osijek
  • Kazališna predstava "RAZREDNI KLASNI NEPRIJATELJ"