Aktivnosti policije u Lipiku

Photo PU_PS/slike-vijesti/2014 godina/DAN POLICIJE/LIPIK/naslovna.jpg

Foto: PU požeško-slavonska

U srijedu, 1. listopada, policijski službenici su održali „Dani otvorenih vrata policije“ te „Sajam mogućnosti“ u Lipiku. Na središnjem gradskom trgu građanima  je prezentiran rad policije te uređaji i tehnička sredstva koja policija koristi u svakodnevnom radu.

Djelatnici kriminalističke policije prezentirali su razne postupke  pronalaženja i izuzimanja tragova na mjestu događaja te foto i video opremu za dokumentiranje mjesta događaja. Također su bili izloženi uzorci opojnih droga i preliminarni testovi za ispitivanje sumnjivih materija koji reagiraju na sve vrste opojnih droga.

I ovom prilikom policija je građanima predstavljala kampanju „Manje oružja – manje tragedija“ i pozivala na dragovoljnu predaju eksplozivnih predmeta i oružja koje građani nepovlasno posjeduju. Pripadnici Interventne jedinice policije demonstrirali su obrane u slučaju napada naoružane osobe na policijskog službenika, bilo da je riječ o palici, nožu ili vatrenom oružju.

U suradnji sa Hrvatskim autoklubom omogućeno je korištenje „simulatora prevrtanja vozila“ kako bi vozačima i drugim zainteresiranim osobama zorno prikazali nužnost korištenja sigurnosnih pojaseva te kako bi vozačima realno prikazali situaciju u kojoj bi se mogli naći u slučaju gubitka kontrole nad vozilom.

Također je održana i tradicionalna biciklistička utrka u kojoj je sudjelovao velik broj djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, a  građani su imali i mogućnost „registrirati“ svoje bicikle kod policijskih službenika. Na Sajmu mogućnosti predstavile su se lokalne udruge i društva kako bi netko od okupljene djece odabrao baš njihov program kao način provođenja svog slobodnog vremena.