Održan "Dan otvorenih vrata policije"

Photo PU_PS/slike-vijesti/2013 godina/Dan policije 2013/IMG_0238w.jpg

 

Foto: PU požeško-slavonska

Policijska uprava požeško-slavonska i ove je godine na prigodan i svečan način obilježila Dan policije.

Središnji događaj obilježavanja održan je u srijedu, 25. rujna 2013. godine s početkom u 8.30 sati ispred Spomen obilježja smrtno stradalih hrvatskih branitelja na Trgu 123. brigade gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule pripadnike MUP-a nakon čega su vojni kapelan Željko Volarić i vlč. Ivica Žuljević u Katedrali Svete Terezije Avilske u Požegi odslužili svetu misu za poginule pripadnike MUP-a.

Proslava je nastavljena na Trgu Sv. Trojstva u Požegi gdje je održana manifestacija „Dan otvorenih vrata policije“ na kojoj je građanima prezentiran rad policije te uređaji i tehnička sredstva koja policija koristi u svakodnevnom radu. Također je Interventna jedinica policije izvela demonstracijske vježbe te simulaciju razbojništva u banci uz izvlačenja osoba iz vozila.

U suradnji  s Hrvatskim autoklubom omogućeno je  korištenje „simulatora prevrtanja vozila“ kako bi vozačima i drugim zainteresiranim osobama zapravo zorno prikazali nužnost korištenja sigurnosnih pojaseva te kako bi vozačima realno prikazali situaciju u kojoj bi se mogli naći u slučaju gubitka kontrole nad vozilom. Posjetitelji su također imali mogućnost isprobati i tzv. „pijane naočale“ koje simuliraju stanje alkoholiziranosti.

Ovom prilikom policija je građanima predstavila i novi vizualni identitet kampanje „Manje oružja – manje tragedija“, a upravo u tu svrhu organizirana je likovna radionica učenika osnovnih škola koji su kroz crtanje stripova izrazili svoje mišljenje kako bi oni riješili problem oružja. Izvučeno je i 10 najsretnijih polaznika prvog razreda a to su Niko Aleksić i Mihael Radočaj iz Osnovne škole "Julija Kempfa", Požega, Anđelina Grgić iz Osnovne škole "Braće Radića" Pakrac, Luna Modrić iz Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić", Velika, Leon Jurgec i Dominik Šakić iz Osnovne škole "Vladimir Nazor", Trenkovo, Nika Pančić iz Osnovne škole "Dragutina Lermana", Brestovac, te Rebeka Marušić, Lucija Černušak i Filip Grbeš iz "Katoličke osnovne škole" iz Požege koji su bili prigodno nagrađeni.

Nakon toga program je nastavljen u prostorijama PU požeško-slavonske gdje se nakon pozdravnog govora načelnika PU Daria Dasovića kratko obratio i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

Povodom 29. rujna Dana policije načelnik PU požeško-slavonske za profesionalno, odgovorno i stručno postupanje u izvršenju zadaća iz djelokruga Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske pohvalio je 25 djelatnika.

Zatim je rečeno da je odlukom Povjerenstva Ravnateljstva policije Ministarstvo unutarnjih poslova zbog iskazane visoke profesionalnosti kojom se osobito pridonosi stanju sigurnosti Republike Hrvatske dodjelilo prigodnu nagradu skupini policijskih službenika PU požeške-slavonske koju im je potom u ime ravnatelja svečano uručio načelnik Dario Dasović. To su kolege Željko Babojelić, Ivica Hlapović i Stjepan Širac i oni su dana 28. ožujka ove godine u jutarnjim satima na području grada Pakracu nakon eksplozije plina i požara iz obiteljske kuće iznijeli teško ozlijeđenog 44-godišnjaka i pružili mu prvu pomoć do dolaska djelatnika Doma zdravlja Pakrac.

Također je rečeno da je  PU požeško-slavonska surađivala s nizom škola, ustanova, udruga i drugih institucija tijekom godine od kojih su se četiri suradnje osobito istaknule. Za poseban doprinos u radu i suradnju zahvalnice su uručene: Stanici za tehnički pregled „HERZ“, OŠ "Fra Kaje Adžića“iz Pleternice, OŠ „Dragutina Lermana“ iz Brestovca te MK Independent..