Mjesečna konferencija za novinare

Photo PU_PS/slike-vijesti/2012 godina/tiskovna_srpanj.jpg

U srijedu, 11. srpnja u PU požeško-slavonskoj održana mjesečna konferencija za novinare na kojoj su prezentirani sigurnosni pokazatelji za prvih šest mjeseci

 

Foto: PU požeško-slavonska

 

U srijedu, 11. srpnja u PU požeško-slavonskoj održana mjesečna  konferencija za novinare na kojoj su prezentirani sigurnosni pokazatelji za prvih šest mjeseci tekuće godine. Također su spomenute bitne stavke Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju,  objavljen u „Narodnim novinama“, broj 59/2012. koji je stupio na snagu 5 lipnja 2012. godine.

Važnije promjene u kategorijama oružja i postupanje s oružjem kategorije „B“, „C“ i „D“

Jedna od bitnih odredbi donesenog Zakona a s obzirom na opasnost koju pojedine vrste zračnog oružja i oružja s tetivom stvarno predstavljaju, je prebacivanje oružja iz niže u višu kategoriju  (u smislu prava i obaveza vlasnika oružja). Tako  je zračno oružje čija je kinetička energija 10,5 džula i veća ili je brzina projektila 200 m/s ili veća ili kalibra većeg od 4,5mm  i oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450N, prebačeno iz kategorije „D“ u kategoriju „C“.

Što znači oružje kategorije „C“?  Oružje koje pripada toj kategoriji mogu nabaviti  fizičke osobe starije od 21 godine bez odobrenja nadležnog tijela, a isto su dužne prijaviti nadležnim tijelima u roku 8 dana od dana nabave. Nadležno tijelo  za prijavljeno oružje izdaje POTVRDU O PRIJAVI  ORUŽJA KATEGORIJE „C“, ukoliko osoba ispunjava uvjete propisane Zakonom o oružju. (članak 10. stavak 2. točke 2., 3., 4. i 5.)

Nadalje, doneseni Zakon u kategoriju zabranjenog oružja uvrstio je i oružje kategorije „C“ i „D“ kada se ono koristi za uznemiravanje, napad i nanošenje ozljeda.
Uz oružje kategorije „B“ (vatreno oružje) Zakon propisuje  zabranu i prekršajnu sankciju za nošenje oružja  kategorije „C“ i „D“ na javnim mjestima na način da je ono vidljivo drugim građanima ili na način koji građane uznemiruje.

Odredbe koje obvezuju građane zakonskim rokovima.

Fizičke osobe koje već posjeduju zračno oružje i oružje s tetivom koje je prema svojim karakteristikama ovim Zakonom uvršteno u oružje kategorije „C“ dužne su isto prijaviti nadležnom tijelu u roku jedne godine od dana stupanja na snagu ovog Zakona (legalizirati). Na osobu koja ne postupi sukladno ovoj Odredbi, primijeniti će se prekršajna sankcija (5.000 do 15.000 kn) , uz izricanje zaštitne mjere oduzimanja oružja također propisana ovim Zakonom.

Nadalje, novost u donesenom Zakonu, a odnosi se na sve vlasnike oružja je Odredba koja propisuje obvezu za sve fizičke osobe koje imaju registrirano oružje da u roku 180 dana (6 mjeseci) od dana stupanja na snagu ovog Zakona izvijeste nadležno tijelo o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite. Nadležno tijelo izvijestit će liječnika primarne zdravstvene zaštite da je fizička osoba odnosno njegov pacijent vlasnik oružja. Liječnik, nadalje postupa sukladno Odredbi Zakona o oružju , kojom je dužan izvijestiti nadležno tijelo ukoliko ima saznanja o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vlasnika oružja, a koje utječe na zdravstvenu sposobnost za držanje i nošenje oružja. Isto tako fizičke osobe koje imaju registrirano oružje dužne su u roku od 60 dana izvijestiti nadležno tijelo o promjeni liječnika primarne zdravstvene zaštite .

Ukoliko fizička osoba ne postupi sukladno donesenoj Odredbi, ukinut će se odnosno poništit će se oružni list, a oružje oduzeti u upravnom postupku.

Na liječnike koji ne postupe sukladno spomenutoj Zakonskoj odredbi, primijeniti će se prekršajna sankcija propisana ovim Zakonom. (3.000 do 15 000 kn).

Osobe koje do sada nisu regulirale status oružja, registriranog  na oružnom listu za uspomenu dužne su u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona isto trajno onesposobiti i zadržani ili predati u korist RH bez prava na naknadu.