Dan otvorenih vrata policije

Photo PU_PS/slike-vijesti/2014 godina/DAN POLICIJE/naslovna.jpg

Foto: PU požeško-slavonska

Na prigodan i svečan način Policijska uprava požeško-slavonska i ove je godine obilježila Dan policije.Središnji događaj obilježavanja održan je u utorak, 30. rujna 2014. godine s početkom u 8.30 sati ispred Spomen obilježja smrtno stradalih hrvatskih branitelja na Trgu 123. brigade gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule pripadnike MUP-a nakon čega je u požeškoj crkvi sv. Lovre požeški biskup Antun Škvorčević predvodio euharistijsko slavlje za poginule pripadnike MUP-a.

Proslava je nastavljena na Trgu Sv. Trojstva u Požegi gdje je održana manifestacija „Dan otvorenih vrata policije“ na kojoj je građanima prezentiran rad policije te uređaji i tehnička sredstva koja policija koristi u svakodnevnom radu. Također je Interventna jedinica policije izvela pokazne vježbe obrane od noža i vatrenog oružja te rad policijskog psa.

U suradnji  s Hrvatskim autoklubom omogućeno je  korištenje „simulatora prevrtanja vozila“ kako bi vozačima i drugim zainteresiranim osobama zorno prikazali nužnost korištenja sigurnosnih pojaseva te kako bi vozačima realno prikazali situaciju u kojoj bi se mogli naći u slučaju gubitka kontrole nad vozilom. Posjetitelji su također imali mogućnost isprobati i tzv. „pijane naočale“ koje simuliraju stanje alkoholiziranosti. Velika zainteresiranost bila je i za rad EOD robota TEODOR te štand Hrvatskog centra za razminiranje.

Također izvučeno je i nagrađeno osam  najsretnijih prvoškolaca koji su ispravno popunili listiće vezano za prometna pravila, a to su: Dino Puharić, Luka Soldo, Luka Romić, Leonard Franić, Emir Anić, Marija Kuprešak, Ana Grgić i Karolina Rek.

U vrijeme dok se na središnjem požeškom trgu odvijao program Dan otvorenih vrata policije u prostorijama sportske dvorane Policijske uprave djeca požeških vrtića sudjelovala su u preventivnom HAK-ovom programu „Vidi i klikni“ kojim ih se priprema za samostalno sudjelovanje u prometu početkom iduće školske godine.

Program je nastavljen svečanom akademijom u prostorijama PU požeško-slavonske gdje se nakon pozdravnog govora načelnika PU Darija Dasovića kratko obratio i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

Povodom 29. rujna Dana policije načelnik PU požeško-slavonske za profesionalno, odgovorno i stručno postupanje u izvršenju zadaća iz djelokruga Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske pohvalio je 27 djelatnika.

Na svečanoj akademiji također je rečeno da je ministar Ranko Ostojić s danom 29. rujna 2014. godine temeljem čl. 7. st. 2. Uredbe o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, oznakama policijskih zvanja, funkcionalnim oznakama radnih mjesta, promaknuću i napredovanju kroz policijska zvanja („Narodne novine“ broj: 129/2011) u neposredno više zvanje iznimno promaknuo policijske službenike Aleksandra Raguža u zvanje viši policijski narednik i Krunoslava Želimorskoga u zvanje samostalni policajac.

U proteklih godinu dana PU požeško-slavonska surađivala je s nizom institucija od kojih su se tri suradnje osobito istaknule. Za poseban doprinos u radu i suradnju načelnik PU povodom Dana policije uručio je zahvalnice Lovačkom savezu Požeško-slavonske županije, Hrvatskom centru za razminiranje i Hrvatskom autoklubu.