"Živim život bez nasilja"

Photo PU_PS/slike-vijesti/2014 godina/Omanovac/Picture 1452wn.jpg

 

Foto: PU požeško-slavonska

Treća komponenta preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ održana je u srijedu, 11. lipnja na izletištu Omanovac kod Pakraca.

Treća komponenta provodi se kroz suradnju, odnosno kao rezultat zajednički osmišljene i pripremljene aktivnosti policijskih službenika za prevenciju i županijskih koordinatora u osnovnim školama za provođenje preventivnih programa prevencije nasilja. U njenoj realizaciji su bili uključeni učenici sedmih razreda Osnovne škole „Braće Radića“ iz Pakraca koji su temeljem stečenog znanja i prikupljenih informacija u okviru prve dvije komponente projekta, tematski usmjeravani na prevenciju nasilja i izgradnje kulture nenasilja i tolerancije.

Kao najbolji, odabrana su tri literarna rada od kojih je treće mjesto osvojila učenica Antonija Lapaš, drugo mjesto je pripalo učenici Steli Sarić, a prvo mjesto je osvojila učenica Katarina Hrešić, kojoj je prigodan poklon uručila zamjenica gradonačelnika Anamarija Blažević.

Za sve učenike je održan kviz u kojem je načelnik Policijske postaje Pakrac Mario Pjerabon postavljao pitanja o prepoznavanju nasilja, a također su održana sportska natjecanja učenika „Igram igre bez nasilja“, dok su predstavnici razreda i psihologinja Nataša Major izradili plakat „Živim život bez nasilja“.

U radu s učenicima vidljiv je pozitivan utjecaj dobivenih znanja i informacija kroz provedene tri komponente projekta na formiranju njihovih stavova i razmišljanja o problemu nasilja, te u promoviranju nenasilnog ponašanja, sukoba, tolerancije i nediskriminacije.

Podsjetimo, nacionalni preventivni projekt „Živim život bez nasilja“ od školske godine 2013./2014. provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Provođenjem aktivnosti ovog projekta usmjerenih na učenike sedmih razreda osnovnih škola  s područja cijele Republike Hrvatske, ciljano se prevenira nasilje prema ženama, nasilje u obitelji, et nasilje među mladima.