Predavanje u okviru projekta "I ti ćeš ostarjeti"

Photo PU_PS/slike-vijesti/2017 godina/IMG_20170919_095853w.jpg

U utorak, 19. rujna 2017. godine, u Pleternici, u prostorijama KUD-a, održano je predavanje u okviru projekta "I ti ćeš ostarjeti" za osobe starije životne dobi.

 

Foto: PU požeško-slavonska

U utorak, 19. rujna 2017. godine, u Pleternici, u prostorijama KUD-a, održano je predavanje u okviru projekta "I ti ćeš ostarjeti" za osobe starije životne dobi.

Naime, projekt je usmjeren na smanjenje i prevenciju socijalne isključenosti, a policijski službenik za nadzor i planiranje – za prevenciju Krunoslav Kokić govorio je o problemu obiteljskog nasilja, imovinskog kriminaliteta i sigurnog sudjelovanja u prometu.

S ciljem zaštite starijih osoba od obiteljskog nasilja provedena je edukacija o odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te je naglašena potreba prijavljivanja takvog nasilja kako bi se žrtvi mogla pružiti adekvatna pomoć. Ujedno, upućeni su i savjeti kako zatražiti pomoć te koje su to institucije koje takvu pomoć mogu i pružiti.

U vezi problematike imovinskog kriminaliteta, istaknuto je da se najčešće radi o prijevarama i krađama, te da počinitelji  svoje aktivnosti usmjeravaju prema starijim osobama iz nekoliko razloga, a prije svega zbog lakšeg izvršenja tj. očekivane manje vjerojatnosti za pružanjem otpora, procjene da žrtva neće odmah primijetiti da je kazneno djelo počinjeno, odnosno pretpostavlja se vremenski odmak do prijavljivanja djela što za posljedicu može imati otežanu identifikaciju počinitelja.

No, kaznena djela imovinskog kriminaliteta se mogu spriječiti educiranjem o pojavnim oblicima i načinima izvršenja ovih kaznenih djela, poticanjem na promjene navika o raspolaganju i čuvanju novca, poticanjem opreznosti i sumnjičavosti prema nepoznatim osobama.

Na kraju predavanja iznijeti su podaci o stanju sigurnosti u prometu u protekloj godini s posebnim osvrtom na osobe starije životne dobi. Prisutnima su upućeni savjeti  kojima je osnovni cilj zaštita od stradavanja u prometu kroz poticanje na povećani oprez te ukazivanje na mjere koje mogu povećati sigurnost.