U Požegi održan preventivni projekt"Živim život bez nasilja"

Photo PU_PS/slike-vijesti/2015 godina/Živim život bez nasilja-18.2/IMG_7836wn.jpg

 

Foto: PU požeško-slavonska

U srijedu, 18. veljače 2015. godine, u Požegi je proveden zajednički preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta  „Živim život bez nasilja“, koji se na području Hrvatske provodi  već petu godinu za redom. Ovaj preventivni projekt usmjeren je na sprječavanje različitih oblika nasilja među mladima i nasilja u obitelji, uz izgradnju kulture nenasilja i tolerancije.

 Sama provedba projekta započela je prvom komponentom, predavanjem učenicima 7. razreda u prostorijama Osnovne škole „Julija Kempfa" u Požegi, gdje su voditelj Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko knjižničarsku djelatnost Nikša Jelovčić i predstavnik udruge „Status M“ Mislav Mandir učenicima održali interaktivnu radionicu „Nenasilje i tolerancija“ kako bi ih senzibilizirali na problem nasilja među mladima.

Također je u prostoru Osnovne škole „Julija Kempfa“ održana konferencija za medije na kojoj su voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber i predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Vera Šutalo predstavile aktivnosti  i ciljeve provođenja ovog preventivnog projekta. Načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Dario Dasović predstavio je stanje sigurnosti na području policijske uprave s naglaskom na provedbu mjera u prevenciji nasilja. Uloga lokalne uprave i samouprave u sprečavanju nasilja i izgradnji kulture nenasilja vrlo je bitna, a svoju podršku na konferenciji je iskazao gradonačelnik Grada Požege, Vedran Neferović, istaknuvši kako je važno da se poduzimaju različite preventivne aktivnosti s ciljem izgradnje kulture nenasilja i tolerancije među mladima i društvu općenito. Preventivni projekt podržavaju i umjetnici i glazbenici, pa je tako svoju podršku projektu predstavio i poznati glumac i komičar te voditelj u projektu Zlatan Zuhrić  Zuhra.

 

 U sklopu druge komponente projekta, u Gradskom kazalištu Požega, učenicima Osnovnih škola „Julija Kempfa“, „Dobriše Cesarića“ te „Antuna Kanižlića“ iz Požege, njihovim učiteljima i svim drugim gostima izvedena je predstava pod nazivom „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ u režiji Zijaha Sokolovića, u kojoj su glumci Ivana Krizmanić i Vedran Komerički na zanimljiv način predstavili različite situacije nasilja u svakodnevnom životu. Kroz neposrednu komunikaciju s glumcima, učenici su upoznati s posljedicama nasilja kao jednog od društvenih problema današnjice. U programu su sudjelovali  glazbeni sastav „Apokalipso“, jazz pijanist Matija Dedić i učenici Osnovne škole „Julija Kempfa“.