Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima

Photo PU_PS/Ilustracije server/grb-mup.jpg

 

Foto: Ilustracija

Na prijedlog Europske komisije i uz preporuku Europskog parlamenta, od 2007. godine, 18. listopad se obilježava kao Europski dan trgovanja ljudima. Cilj Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima je jačanje svijesti javnosti i donositelja odluka o potrebi donošenja boljih politika prevencije i borbe protiv trgovanja ljudima.  

Trgovanje ljudima je jedan od najbeskrupuloznijih primjera kršenja ljudskih prava radi stvaranja ilegalnog profita od kojeg zbog njegove globalne rasprostranjenosti nije izuzeta niti jedna država na svijetu. Žrtvama se njihova ljudska prava krše na način da im se ograničava mogućnost kretanja, onemogućava komuniciranje s obitelji i okolinom te ih se u takvim okolnostima na različite načine iskorištava. Žrtve trgovanja ljudima su u najvećem broju slučajeva žene, djeca, a sve češće i muškarci.

Najčešći oblici iskorištavanja žrtava trgovanja ljudima:

  • seksualno iskorištavanje, pornografija, pedofilija
  • prisiljavanje na prosjačenje, krađu, distribuciju droge
  • iskorištavanje na rad
  • nedopušteno presađivanje organa
  • ilegalno posvojenje
  • prodaja u svrhu sklapanja braka

Tim povodom će policijski službenici PU požeško-slavonske u narednom razdoblju  senzibilirati građane, nezaposlene osobe izloženih zanimanja te zaposlenike pravnih osoba koje zapošljavaju veći broj sezonskih radnika s ciljem smanjenja broja osoba iz Republike Hrvatske koje mogu postati žrtve trgovanja ljudima.