"Vlak je uvijek brži"

Photo PU_PS/slike-vijesti/2012 godina/vlak_je_uvijek_ brzi/vlak_je_ uvijek_ brzi.jpg

Foto: PU požeško-slavonska

Danas su u Požegi djelatnici Hrvatskih željeznica u suradnji s djelatnicima PU požeško-slavonske proveli akciju „Vlak je uvijek brži“. Cilj je ove akcije je upozoriti sve sudionike u prometu na opasnosti neopreznog prelaženja željezničko-cestovnih prijelaza.

Policijski službenici su zaustavljali sudionike u prometu, a djelatnici Hrvatskih željeznica su im naglašavali rizike i upozoravali na potencijalne posljedice nepoštivanja osnovnih prometnih pravila te dijelili prigodni promidžbeni materijal.

Pri prelasku pruge neophodno je povećati oprez i poštivati prometnu signalizaciju. Bitno je naglasiti da vlak  ima jako dug zaustavni put (od 500 do 1500 metara) pa se dešava da vozači cestovnih vozila često pogrešno procijene udaljenost vlaka od prijelaza.

U Požeško-slavonskoj županiji nalazi se 67 cestovnih prijelaza. Unazad pet godina na željezničko-cestovnim prijelazima dogodilo se 12 prometnih nesreća (sedam s ozlijeđenim osobama) u kojima su dvije osoba teže, a  pet lakše ozlijeđeno.

Akciji se pridružio i gradonačelnik Grada Požege Zdravko Ronko koji je pohvalio ovu tradicionalnu akciju i najavio rekonstrukciju pruge na relaciji Požega - Velika.