Mimohod pobjednika

Photo PU_PS/slike-vijesti/2014 godina/pakrac 1-3/naslovna.jpg

Foto: PU požeško-slavonska

U subotu, 1. ožujka 2014. godine u Pakracu se okupilo nekoliko stotina uzvanika i posjetitelja prigodom obilježavanja 23. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Već tradicionalni svečani „Mimohod pobjednika“, nakon svete mise za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, održan je ulicama Pakraca od crkve „Uznesenja blažene Djevice Marije“ do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na rimokatoličkom groblju, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vijenac je kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske položio njegov izaslanik Vlado Marić, zatim kao izaslanik ministra Ministarstva unutarnjih poslova načelnik PU požeško-slavonske Dario Dasović, te ispred Županije požeško-slavonske zamjenik župana Ferdinand Troha, gradonačelnik Pakraca Davor Huška sa suradnicima te druga izaslanstva županija, gradova i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca povorka se uputila pred Policijsku postaju Pakrac gdje je prisutne u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik pozdravio Miroslav Ivančić, nakon čega se prisutnima obratio gradonačelnik Pakraca grada domaćina Davor Huška te izrazio zadovoljstvo što su se danas ponovno branitelji okupili u tako velikom broju. Zatim je okupljene pozdravio zamjenik župana Ferdinand Troha, a potom se okupljenima obratio i general Mladen Markač počasni građanin Pakraca i Lipika.

Prisjetimo se da su pobunjeni srbi u noći s 1. na 2. ožujka 1991. godine napali Policijsku postaju Pakrac, a brzom intervencijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara, policijska postaja Pakrac je oslobođena, a pobunjenici protjerani izvan grada.