Nastavak preventivne akcije "Zajedno"

Photo PU_PS/slike-vijesti/2014 godina/Picture 2645w.jpg

 

Foto: PU požeško-slavonska

U srijedu, 5. studenoga 2014. godine, policijski službenik za prevenciju Krunoslav Kokić i vođa grupe za organizirani kriminalitet Hrvoje Gašparac su održali predavanje na temu „Trgovanje ljudima“ učenicima završnog razreda Obrtničke škole u Požegi.

Policijski službenici su učenicima objasnili kako trgovanje ljudima predstavlja jedan od najtežih kršenja ljudskih prava, a žrtve trgovanja ljudima su najčešće osobe iz siromašnih zemalja koje u potrazi za boljim životom odlaze u ekonomski razvijenije zemlje. U tim nastojanjima nažalost postaju laka meta za trgovce ljudima.

Učenicima su također savjetovali da se prilikom ostvarivanja kontakta s poslodavcima raspitaju o njihovim referencama, obave dostupne provjere o poslodavcu, koriste otvorene izvore pri prikupljanju podataka, obave razgovor s poslodavcem glede uvjeta zapošljavanja, zarade, plaćanja i doprinosa, zatraže primjerak i pojašnjenje ugovora o zapošljavanju, da ne dopuste da druge osobe riješavaju administrativna pitanja glede zapošljavanja, savladaju osnove stranog jezika u slučaju odlaska u inozemstvo, naprave presliku osobnih dokumenata te da putnu ispravu daju na uvid samo ovlaštenim službenicima.

S predavanjima na istu temu nastavlja se sve do kraja ove godine, a također valja istaknuti da će tijekom provođenja akcije „Zajedno“, policijski službenici u cilju senzibilizacije građana na navedenu problematiku trgovanja ljudima davati građanima na popunjavanje informativno-edukativni upitnik, a nakon toga i letak s informacijama o trgovanju ljudima.