Lipik:Dan otvorenih vrata policije

Photo PU_PS/slike-vijesti/2013 godina/Lipik-Dan otvorenih vrata policije/Picture 211wn.jpg

 

Foto: PU požeško-slavonska

U utorak, 1. listopada, manifestacija „Dani otvorenih vrata policije“ je po prvi put održana u gradu Lipiku.

Na središnjem gradskom trgu građanima  je prezentiran rad policije te uređaji i tehnička sredstva koja policija koristi u svakodnevnom radu.

Djelatnici kriminalističke policije su prezentirali postupak pronalaženja i izuzimanja tragova na mjestu događaja (rad na mjestu događaja sa „Crime lite 2“ svjetiljkom, daktiloskopski kofer sa prašcima i folijama za izuzimanje tragova papilarnih linija, postupak daktiloskopiranja osoba, rad sa elektrostatskim podizačem prašnjavih otisaka i sl.) te foto i video opremu za dokumentiranje mjesta događaja. Također su bili izloženi uzorci opojnih droga i preliminarni testovi za ispitivanje sumnjivih materija (koji reagiraju na sve vrste opojnih droga).

Ovom prilikom policija je građanima predstavila i novi vizualni identitet kampanje „Manje oružja – manje tragedija“, a pripadnici Interventne jedinice policije su demonstrirali obrane u slučaju napada naoružane osobe na policijskog službenika, bilo da je riječ o palici, nožu ili vatrenom oružju. Također su izveli demonstracijske vježbe te simulaciju razbojništva u pošti uz izvlačenja osoba iz vozila.

U suradnji sa Hrvatskim autoklubom omogućeno je korištenje „simulatora prevrtanja vozila“ kako bi vozačima i drugim zainteresiranim osobama zapravo zorno prikazali nužnost korištenja sigurnosnih pojaseva te kako bi vozačima realno prikazali situaciju u kojoj bi se mogli naći u slučaju gubitka kontrole nad vozilom.

Također je održana i tradicionalna biciklistička utrka u kojoj je sudjelovalo više od 150 djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, a  građani Lipika su  po prvi put imali mogućnost registrirati i evidentirati svoje bicikle kod policijskih službenika.