"Mimohod pobjednika"

Photo PU_PS/slike-vijesti/2017 godina/pakrac/naslovna.jpg

 

U srijedu, 1. ožujka 2017. godine u Pakracu se okupilo nekoliko stotina uzvanika i posjetitelja prigodom obilježavanja 26. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Prisjetimo se da su pobunjeni srbi u noći 1./ 2. ožujka 1991. godine napali Policijsku postaju Pakrac, a brzom intervencijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara, Policijska postaja Pakrac je oslobođena dok su pobunjenici protjerani izvan grada. Bio je to početak Domovinskog rata.

Ove godine obilježavanje je započelo svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje nakon čega se formirala kolona u već tradicionalni svečani „Mimohod pobjednika“ koji se odvijao ulicama Pakraca od crkve „Uznesenja blažene Djevice Marije“ do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na rimokatoličkom groblju, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Nakon obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja vijenac je položila Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović , u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar branitelja Tomo Medved te u ime ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije zamjenici Dražen Vitez i Zvonimir Vnučec sa suradnicima te potom druga izaslanstva županija, gradova i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca povorka se uputila pred Policijsku postaju Pakrac gdje su prisutne pozdravili domaćini obnašateljica dužnosti gradonačelnika Pakraca Anamarija Blažević i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

Potom je govorio ministar branitelja, brigadni general Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je u svom govoru istakao važnost borbi u zapadnoj Slavoniji i koji je obećao u najkraće vrijeme iznaći zakonsko rješenje o uspostavi medalje „zapadna Slavonija“. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svome obraćanju naglasila je važnost ovog datuma koji je upisan u hrvatsku povjesnicu kao dan kada je počeo Domovinski rat, ali je istaknula da bi taj datum trebao biti upisan i u udžbenicima. Potom je nastavila: „ Zapadna Slavonija je bila strateški važno područje naše obrane. To je znao i velikosrpski agresor koji je napadom na Pakrac i Lipik želio zabiti klin posred Hrvatske, prelomiti ju i slomiti no, upravo je u zapadnoj Slavoniji doživio prve velike neuspjehe.“

Obilježavanje je završilo odavanjem počasti kod Spomen-obilježja ispred Policijske postaje Pakrac koje svjedoči o događajima od prije 26 godina.