Biciklisti oprez

Photo PU_PS/zakon-promet.jpg

 Tijekom mjeseca kolovoza ove godine PU požeško-slavonska zaprimila je nekoliko dojava kojima su se građani žalili na nediscipliniranost vozačica i vozača bicikala

Foto: ilustracija

Tijekom mjeseca kolovoza ove godine PU požeško-slavonska zaprimila je nekoliko dojava kojima su se građani žalili na nediscipliniranost vozačica i vozača bicikala odnosno na njihovo grubo kršenje prometnih propisa kao npr. vožnju biciklom po pješačkoj stazi ili vožnju biciklom u suprotnom smjeru čime su ugroženi i drugi sudionici u prometu, a najčešće pješaci.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama definirano je da su se vozači bicikla dužni kretati biciklističkom stazom ili, ako ona ne postoji, što bliže desnom rubu kolnika. Ukoliko ih se kreće više u skupini dužni su se kretati jedan iza drugoga, a vozači bicikala mlađi od 16 godina na glavi moraju nositi kacigu.  

Napominjemo da je 5. kolovoza ove godine na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim je dodatno regulirano sankcioniranje vozača bicikala. Naime, definirano je da svi vozači, između ostalih i biciklisti, ne smiju za vrijeme vožnje upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom, a za kršenje ovog propisa predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 kuna.   

Upozoravamo građane da će se tijekom mjeseca rujna na području naše Policijske uprave provoditi preventivno-represivne akcije usmjerene na pojačan nadzor biciklista u prometu i njihovo poštivanje prometnih propisa.