Upozorenje građanima

Photo PU_PS/Ilustracije server/grb-mup.jpg

 Tijekom prošlog tjedna 31-godišnjaka sa šireg područja Lipika kontaktirala je nepoznata osoba putem SMS poruke vezano za oglas o prodaji mobitela koji je objavio putem Internet

 

Foto: Ilustracija

stranice. Potom je od 31-godišnjaka zatražila da joj elektroničkom poštom dostavi „fotografije obje strane svoje bankovne kartice“ kako bi mu prije primopredaje mogla uplatiti novčani iznos za mobitel, što je on i učinio. Nepoznata osoba je zatim najvjerojatnije pomoću sigurnosnog broja koji piše na poleđini kartice otvorila PayPal račun i na njega prebacila iznos s tekućeg računa 31-godišnjaka te ga na taj način oštetila za nekoliko tisuća kuna. Bitno je napomenuti da je i u ovom slučaju, kao i u puno drugih na području cijele RH, poruka poslana s broja čiji je pozivni +61 (Australija).

Upozoravamo građane da ne šalju podatke sa svojih kartica jer time omogućuju skidanje novca s vlastitog računa budući da su na poleđini kartice kontrolne autorizacijske oznake.  

Još jedna prijava prijevare zaprimljena je u petak 20. svibnja 2016. godine kada je  policijskim službenicima prijavila 63-godišnjakinja da su joj se dan ranije na području općine Čaglin, na „kućnom pragu“, dvije nepoznate muške osobe predstavile kao policijski službenici koji provjeravaju da li je papirnati novac u vlasništvu građana krivotvoren i tom prilikom joj otuđili nekoliko tisuća kuna. 

Napominjemo da niti policijski službenici, niti zaposlenici banaka na ovaj način ne provjeravaju novčanice.

Pozivamo građane ukoliko smatraju da su oštećeni ovakvim ili sličnim prijevarama, ili imaju korisna saznanja o takvim događajima, da se žurno obrate policiji dolaskom u najbližu policijsku postaju ili pozivom na telefonski broj 192.