Obilježavanje tragične pogibije hrvatskih branitelja Kusonje 2015.

Photo PU_PS/slike-vijesti/2015 godina/Kusonje/DSC_1089wn.jpg

Foto: PU požeško-slavonska

Dana 8. rujna 1991. godine tragično je poginulo dvadeset hrvatskih branitelja, a dvije godine kasnije u podmetnutoj eksploziji, na mjestu obilježavanja tragičnog stradanja  8. rujna 1993. godine poginulo je troje, a ranjeno je jedanaest sudionika komemoracije. Moramo se prisjetiti da su žrtve tog zločina bile majke okrutno smaknutih hrvatskih branitelja i hrvatsko vojno-policijsko osoblje, koje je postavljalo vijenac.

Tužnom i ponosnom povorkom i ove godine u utorak, 8. rujna 2015. godine obilježeni su tragični događaji i to Mimohodom istine od Rakova Potoka do kapelice u mjestu Kusonje. Mimohodu su prisustvovali roditelji, djeca i drugi članovi obitelji zajedno s gostima koji su došli sudjelovati u obilježavanju.

Na komemoraciji u mjestu Kusonje predstavnici županija, gradova, državne uprave, vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće.

Ispred Ministarstva unutarnjih poslova vijenac je položio načelnik PU bjelovarsko-bilogorske Dragutin Vurnek sa suradnicima.

U ime branitelja nazočnima se prvo obratio Stipe Šola predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, a potom se u svom govoru pakrački gradonačelnik Davor Huška posebno zahvalio filmskoj ekipi koja je snimila film "Broj 55" i na taj način trajno zabilježila sjećanje na ove tužne događaje. U svom obraćanju župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević osvrnuo na važnost ovih povijesnih događaja i njihovog prenošenja novim naraštajima sa čime se složio i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs. U ime ministra branitelja  obratila se njegova zamjenica Vesna Nađ, a u ime predsjednice Republike Hrvatske posebni savjetnik za branitelje Ante Deur.  

Misu za poginule hrvatske domoljube služio je bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.