Najava obilježavanja Dana policije

Photo PU_PS/slike-vijesti/2014 godina/Konferencija 23.9/Picture 2142wn.jpg

 

Foto: PU požeško-slavonska

Danas je u prostorijama Policijske uprave požeško-slavonske glasnogovornica Ivana Radić najavila obilježavanje Dana policije. Naime, Policijska uprava požeško-slavonska i ove će godine na prigodan i svečan način obilježiti Dan policije 29. rujna, te je u svezi toga predviđen sljedeći program:

Središnji događaj obilježavanja Dana policije održat će se dana 30. rujna 2014. godine (utorak):

- u 8.30 sati ispred Spomen obilježja smrtno stradalih hrvatskih branitelja (Trg 123. brigade) položit će se vijenac u znak sjećanja na sve poginule pripadnike MUP-a,

- u 9 sati služit će se sveta misa za poginule pripadnike MUP-a u Crkvi Svetog Lovre u Požegi

- u trajanju od 9 do 13 sati na Trgu Sv. Trojstva u Požegi održat će se manifestacija „Dan otvorenih vrata policije“, na kojoj će građanima biti prezentiran rad policije te uređaji i tehnička sredstva koja policija koristi u svakodnevnom radu. Također će IJP Požega izvesti demonstracijsku vježbu.  

 Također je glasnogovornica javnosti prezentirala dovršeno kriminalističko istraživanje. U četvrtak, 18. rujna 2014. godine,temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu,  pretražen je dom i druge prostorije koje koristi 46-godišnjak s područja grada Pleternice. U pretrazi je pronađeno  oko 210 grama cannabis marihuane, pet komada iznimno razgranatih cannabis biljki visine od 160 do 180 cm koje su formirane u obliku grma, šest komada manjih cannabis biljki koje su dobivene „ kloniranjem“ odraslih biljki. Također je napomenula da uzgajivači često kloniraju cannabis biljke tako da odrežu kvalitetni cvjetni vrh i stave ga u sredstvo za ukorjenjivanje, a zatim zasade u odgovarajuću vlažnu podlogu (tlo). Na taj način dobivaju klonirani cvjetni vrh oko kojeg rastu samo novi  vrhovi, a ne grane i lišće koje se ionako odvaja prilikom proizvodnje kvalitetne marihuane. Od pronađenih biljaka može se dobiti do pet kilograma gotovog/finalnog proizvoda (kvalitetne marihuane).

Također je naglasila da sam način uzgoja ukazuje da se radi o počinitelju koji posjeduje određena znanja i vještine za uzgoj cannabis biljki odnosno proizvodnju cannabis marihuane  tj. da se ne radi o probnom uzgoju ili eksperimentiranju. Počinitelj je povratnik u činjenju kaznenih djela ove vrste, a za ovo  kazneno djelo zapriječena je kazna zatvora do 12 godina. Neovlaštena proizvodnja i promet drogama čl. 190. st. 1. KZ-a.