Održana godišnja konferencija

Photo PU_PS/slike-vijesti/2015 godina/Godišnja konferencija/IMG_7810wn.jpg

 

Foto: PU požeško-slavonska

U srijedu, 11. veljače 2015. godine, u prostorijama PU požeško-slavonske je održana konferencija za novinare na kojoj je načelnik Policijske uprave Dario Dasović prezentirao pregled stanja sigurnosti u 2014. godini na području ove PU.

U 2014. godini policijski službenici su ukupno obradili 1314 kaznenih djela i to 667 za koja se progoni po službenoj dužnosti, 545 po privatnoj tužbi i 102 djela za koja se ne progoni zbog izostanka prijedloga.

Načelnik je također naglasio da je u prvoj polovici 2014. godine rad policije bio prilagođen provođenju pilot projekta te da su sve tri postaje na području PU radile po novom modelu kojim je osigurana veća prisutnost policijskih službenika na terenu.

Što se tiče kaznenih djela i dalje su najzastupljenija djela iz linije općeg kriminaliteta, a polovicu već uobičajeno čine krađe i teške krađe, dok se nastala materijalna šteta  procjenjuje na preko 1 290 000 kuna.

Blago smanjenje djela zabilježeno je u domeni gospodarskog kriminaliteta i kriminaliteta droga, a iako tijekom 2014. godine nisu evidentirana kaznena djela iz domene ratnog zločina terorizma i ekstremnog nasilja težište rada je usmjereno na prikupljanje činjenica u vezi događaja iz Domovinskog rata, a u cilju utvrđivanja stvarnog broja poginulih i nestalih osoba kao i utvrđivanja okolnosti njihovog stradavanja i mogućih počinitelja. PU požeško-slavonska traga za 139 osoba koje su nestale tijekom Domovinskog rata, dok je tijekom 2014. godine tragano za 19 osoba koje su i pronađene, ali i za pet osoba koje su nestale prethodnih godina.  

Načelnik je također naglasio da su policijski službenici 2014. godine provodili akcije vezane za nedozvoljenu trgovinu prvenstveno duhanom i duhanskim prerađevinama pa je ukupno oduzeto gotovo 800 kg duhana i preko 8000 cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija RH zbog čega je 11 osoba kazneno prijavljeno, a protiv 26 osoba je podnesena obavijest o počinjenom prekršaju nadležnom Carinskom uredu.

U šest navrata zaplijenjeno je i 1 666 litara krivotvorenog žestokog alkoholnog pića i slijedom toga jedna osoba je kazneno prijavljena, a za pet osoba su podnesene Obavijesti nadležnim  Carinarnicama budući da je riječ o visoko tarifnim robama koje nisu evidentirane u poslovnim knjigama te je izbjegnuto plaćanje poreza i trošarina.

Tijekom jedne od akcija utvrđeno je i kazneno djelo “Nedozvoljene igre na sreću“ te je privremeno oduzeto 15 aparata za zabavu i podneseno je 19 optužnih prijedloga.

Što se tiče javnog reda i mira zabilježeno je 26% prekršaja manje nego u  2013. godini, a nisu zabilježeni događaji narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, a o dobrom stanju na ovom području govori i podatak da su na 348 održanih javnih okupljanja zabilježena svega dva manja izgreda.

Posebna pažnja usmjerena je na stanje sigurnosti u prometu i sve veću izloženost riziku stradavanja uzrokovanog velikim brojem vozila i vozača što je ujedno izazov koji se svakodnevno nalazi pred policijskim službenicima. Najbitnije je što je broj poginulih osoba smanjen za 50% kao i broj lakše i teže ozlijeđenih te ukupan broj prometnih nesreća. Ovaj segment sigurnosti uspješno se osigurava kroz nacionalni program te međunarodne i vlastite preventivno-represivne aktivnosti koje PU požeško-slavonska provodi u suradnji s lokalnom zajednicom.

U području zaštite od požara ostvareni su jako dobri rezultati. Zabilježeno je manje požara, znatno je manja materijalna šteta, a također i opožarena površina što je uz povoljne klimatske uvjete rezultat i kontinuiranog provođenja mjera prevencije i nadzora nad zaštitom od požara.

Uz sprječavanje i otkrivanje svih vrsta kažnjivih ponašanja veliki naglasak u radu Policijske uprave daje se na prevenciju i proaktivno djelovanje kroz niz kampanja i aktivnosti poput „Živim život bez nasilja“, „Znam što je, ne diram, opasno je!“, „Sigurnost i zaštita djece na internetu“, „Zajedno“, zatim kroz projekt „Zdrav za 5“, a krajem svibnja u suradnji s Lovačkom savezom požeško-slavonske županije pokrenut je preventivni projekt „Sigurnost u lovu“.

Značajan segment rada su i suradnje s raznim Udrugama kroz koje zapravo saznajemo o potrebama naših sugrađana, a u takvim oblicima suradnje prednjači PP Požega. Kao primjer načelnik je naveo  sastanke i aktivnosti s Udrugama osoba s invaliditetom i Moto udrugama kojima je cilj stvaranje povoljnog stanja sigurnosti u našoj sredini po pitanju prometa, ali isto tako i na drugim područjima njihovog svakodnevnog funkcioniranja sa zajednicom.

2014. godinu su  obilježile i  poplave a kako bi pomogli žiteljima na području PU na raspolaganju su bili svi policijski službenici. Pravovremeno su reagirali  i privremeno zatvarali promet zbog izlijevanja rijeka i potoka te  preusmjeravali promet na alternativne pravce ukoliko je bilo moguće i o svemu promptno izvješćivali građane. 

Djelatnici   IJP ispomagali su i na području drugih policijskih uprava za što su njihovoj postrojbi uručene zahvalnice

 Na kraju je načelnik PU naglasio da vjeruje da kroz sve aktivnosti PU požeško-slavonska opravdava slogan "SIGURNOST I POVJERENJE" i da je siguran da će i dalje nastaviti u tom smjeru.