Svečano obilježavanje Dana policije

Photo PU_PS/slike-vijesti/2011 godina/Dan_policije/dan_policije_1.jpg

Foto: PU požeško-slavonska

U povodu Dana policije 2011. godine i blagdana Sv. Mihovila  zaštitnika policije, sve policijske uprave u Republici Hrvatskoj na svom području provode niz tradicionalnih aktivnosti u sklopu obilježavanja ovog, za policiju najvažnijeg blagdana.

Program je započeo svečanim polaganjem vijenaca ispred Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade u Požegi. Nakon polaganja vijenaca održana je Sveta misa koju je u crkvi Sv. Lovre predvodio župnik velečasni Ivica Žuljević i koju je pjesmom pratio dječji zbor.

Obilježavanje je nastavljeno svečanom akademijom u sali za sastanke PU požeško-slavonske i govorom načelnika Policijske uprave gosp. Nikole Jankovića koji je podsjetio da „ove godine obilježavamo dvadesetu godišnjicu početka Domovinskog rata i prisjećamo se onih sudbonosnih i teških dana u kojima se nalazila naša domovina koja je bila izložena velikosrpskoj agresiji s ciljem da se uništi sve što je hrvatsko.“ Napomenuo je da je „jedina legalna i naoružana sila koju je mlada hrvatska država imala bila policija i da su pred njom bile najteže i najzahtjevnije zadaće.“

„Nigdje u novijoj povijesti u svijetu policija nije odigrala tako značajnu ulogu u stvaranju i obrani svoje države, kao što je učinila hrvatska policija. To je jedinstven slučaj, na što smo osobito ponosni.“- istaknuo je načelnik i podsjetio na žrtvu policijskih službenika ove Policijske uprave u obrani Domovine – „svoj život položilo je 29 policijskih službenika ove uprave, a svoju žrtvu podnijelo je i preko 200 ratnih vojnih invalida, neovisna i slobodna Hrvatska njihovo je životno djelo, njima je dugujemo.“

Govoreći o radu Policijske uprave načelnik je rekao da već dulji niz godina PU požeško slavonska bilježi najmanji broj kaznenih djela i najmanji broj prekršaja iz područja javnog reda i mira, ali da prostora za unapređenje uvijek ima što je i postignuto uvođenjem nekih novina u radu policijske uprave. Posebno je istaknuo jedan od prioriteta postupanja, odnosno „teške krađe provaljivanjem“ čiji je broj smanjen za preko 50% što je izvrstan rezultat. Što se tiče kriminaliteta po drugim linijama rada Policijska uprava i dalje bilježi iznimne rezultate, a to potvrđuje podatak o visokoj razriješenosti kaznenih djela od čak 91 %, ujedno daleko iznad prosjeka na nivou Republike Hrvatske koji iznosi 65 %.

Stanje sigurnosti u cestovnom prometu također je ocijenio zadovoljavajućim jer je unatoč blagom povećanju broja prometnih nesreća za 5 % i ukupnog broja stradalih osoba za 7 % smanjen broj teško ozlijeđenih, a i sačuvan je jedan ljudski život u odnosu na prošlu godinu.

„Poseban naglasak u radu Policijske uprave daje se na prevenciji i proaktivnom djelovanju, kojima se nadopunjuje tradicionalni model rada policije. Time smo otvorili novo područje za borbu protiv svih oblika asocijalnih ponašanja.“ - rekao je načelnik.

Nadalje, istaknuta je dobra suradnja s tijelima pravosuđa, državne uprave i lokalne samouprave kao i s građanima, a kao dobar primjer naveden je događaj u Čaglinu gdje su dvojica građana pomogli policijskim službenicima u hvatanju počinitelja kaznenog djela za što su im na svečanosti uručene zahvalnice.

Na kraju govora načelnik je poručio svim policijskim službenicima da se nikada ne umore u provođenju zakona i borbi protiv kriminala već da budu uvijek i na svakom mjestu dosljedni promicatelji pravde i zaštitnici građana. 

Na svečanoj akademiji u policijskoj upravi su uz članove obitelji naših poginulih policajaca prisustvovali zamjenik župana Požeško-slavonske županije za društvene djelatnosti gosp. Ferdinand Troha i zamjenik župana Požeško-slavonske županije za gospodarstvo gosp. Željko Jakopović, predstavnici Hrvatske vojske, pravosuđa, zdravstva, medija, gospodarstva i drugi.