Nastavak kampanje "Živim život bez nasilja"

Photo PU_PS/slike-vijesti/2014 godina/3. komponenta-Zivim zivot bez nasilja/Picture 344wn.jpg

 

Foto: PU požeško-slavonska

Policijska uprava požeško-slavonska nastavlja sa provedbom preventivnog projekta  „Živim život bez nasilja“ koji u Hrvatskoj od 2010. godine  zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Program ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a od ove godine kao partner u projektu se priključilo i Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta.

U mjesecu listopadu 2013. godine, u Osnovnoj školi „Dobriše Cesarića“ u Požegi, provedene su 1. i 2. komponenta ovog  projekta. U sklopu 1. komponente od strane policijskog službenika Ravnateljstva policije je provedena interaktivna radionica sa učenicima u kojoj se govorilo o različitim oblicima svakodnevnog nasilja, mjerama zaštite i o tome kome se može obratiti ako se postane žrtva nasilja, a predstavnik nevladine organizacije „Status M“ je proveo i „Zvonkov kviz –Budi muško, mijenjaj pravila“

U sklopu 2. komponente učenici su imali priliku gledati kazališnu predstavu u režiji Zijaha Sokolovića „Nasilje-za nasilje nema opravdanja“ u kojoj su glumci kroz glumu prezentirali oko 120 oblika svakodnevnog nasilja – obiteljskog, psihološkog, fizičkog, ekonomskog, mitološkog, zdravstvenog (sa primjerima dječjeg doživljavanja nasilja i preporukom reakcije na nasilje).

U četvrtak, 10. travnja 2014. godine, učenici šestih i osmih razreda i članovi Debatnog kluba Osnovne škole „Dobriše Cesarića“ iz Požege posjetili su Policijsku upravu požeško-slavonsku i aktivno se uključili u 3. komponentu kampanje „Živim život bez nasilja“.

Sve prisutne na početku je pozdravio načelnik Policijske uprave Dario Dasović koji je prisustvovao realizaciji treće komponente. Učenici su zajedno sa svojom mentoricom osmislili parlaonicu u kojoj su aktivno inicirali njihovu društvenu odgovornost, poticaj i osmišljavanje mogućih rješenja da nasilja bude što manje. Nekoliko učenika metodom " igranja uloga"  stavili su sebe u uloge policajca, građanina i  nasilnika kako bi iz dječje perspektive potaknuli ostale da daju svoje prijedloge, a pročitani su i radovi učenika koji su pisali eseje u kojima su dali svoje osvrte i razmišljanja na pitanja nasilja, tolerancije i nediskriminacije.

U interaktivnu raspravu, kao i odgovorima na postavljena pitanja učenika, aktivno su se uključili policijski službenik za nadzor i planiranje – za prevenciju te policijska službenica za maloljetnički delikvenciju ove PU  i kontakt policajac PP Požega te ravnateljica OŠ „Dobriše Cesarića“, Zvjezdana Krip. 

Konačni zaključak svih prisutnih, sadržan je u naslovu kazališne predstave u režiji Zijaha Sokolovića „NASILJE – ZA NASILJE NEMA OPRAVDANJA“.

Po završetku svih izlaganja, učenici koji su bili uključeni u sve 3. komponente, popunili su evaluacijske listiće za  procjenu svih  aktivnosti u sklopu projekta „Živim život bez nasilja“.