Započela akcija "Mir i dobro"

Photo PU_PS/slike-vijesti/2010 godina/mid/resize2.aspx.jpg

U petak, 13. prosinca 2013. godine, u prostorijama Policijske uprave požeško-slavonske održana je redovna konferencija za novinare na kojoj je glasnogovornica PU Ivana Radić

 

Foto: Ilustracija

U petak, 13. prosinca 2013. godine, u prostorijama Policijske uprave požeško-slavonske održana je redovna konferencija za novinare na kojoj je glasnogovornica PU Ivana Radić prezentirala statističke pokazatelje stanja sigurnosti za studeni 2013. godine.

Također je najavljena operativna akcija „Mir i dobro“ koja se tradicionalno provodi od 1993. godine. Cilj akcije je spriječiti zlouporabu oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana te povećati opću sigurnost građana i osigurati povoljno stanje javnog reda i mira. Ove godine akcija „Mir i dobro“ se provodi od 16. prosinca 2013. godine do 8. siječnja 2014. godine.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Inspektor za zaštitu od požara i eksploziva Policijske uprave požeško-slavonske, Drago Matijević je upoznao prisutne sa zakonskim odredbama u svezi prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava. ''Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina, u prodavaonicama i kioscima, dok se pirotehnička sredstva  razreda II., III., T1 i P1 mogu  prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, i to u maloprodaji, samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina'' .Također je podsjetio kako je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III.  zabranjena u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca (dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja), osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

 Apel policije građanima

Neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice, a uporaba vatrenog oružja u ovakvim prigodama veoma je opasna i nije dozvoljena. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požar koji se može naglo proširiti i prouzročiti velike štete ili osobama nanijeti ozlijede, a njihova uporaba može biti itekako opasna na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Policija poziva građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju.

Policijska uprava požeško-slavonska je u suradnji sa Gradom Požega i „Croatia osiguranjem“ izradila letke i plakate o mogućim posljedicama nestručnog i neodgovornog rukovanja pirotehničkim sredstvima koje će kontakt policajci Policijske uprave dijeliti građanima i posebno upozoravati djecu.