Biciklijada u Požegi

Photo PU_PS/slike-vijesti/2016 godina/Pumina biciklijada/naslovna.jpg

Foto: PU požeško-slavonska

Povodom obilježavanja Svjetskog dana sporta i rekreacije u subotu, 28. svibnja 2016. godine, PUMA – Požeška udruga mladih aktivista u sklopu projekta Požega – zdravi grad i u suradnji s TZ-om Grada Požege organizirala je 3. Puminu biciklijadu - TOMISLAV ŠEDEVI.

Ova biciklijada je održana u spomen na tragično preminulog biciklistu TOMISLAVA ŠEDEVIJA i njome se želi promicati važnost sigurnog prometovanja biciklista.

Taj tridesetogodišnjak, predsjednik udruge "Tim guvernal", jedne subote je zajedno s kolegom i imenjakom Tomislavom Crnjcem na sebi svojstven način, biciklom, iz svojih Sesveta kod Pleternice krenuo na stotinjak kilometara dug put do hrvatskog grada heroja. Rekao je da, ako su oni u Vukovaru mogli ginuti za nas, može i on njima po kiši ići odati počast!

Želja Tomislava Šedevija da se pokloni i oda počast žrtvama vukovarske tragedije ostala je neuslišena. U tome se ispriječila teška prometna nesreća u kojoj je na državnoj cesti između Klisa i Trpinje izgubio život u naletu automobila.

Ovogodišnjoj biciklijadi pridružili su se policijski službenici Policijske postaje Požega koji su građanima pojašnjavali kako se biciklisti trebaju ponašati u prometu te vlasnicima bicikala, koji posjeduju dokaz o vlasništvu (račun o kupnji bicikla), evidentirali bicikle. Građani su dobili potvrde o evidentiranju bicikla, a na vidno mjesto preko 80 bicikala zalijepljena je naljepnica s policijskim obilježjima.  

Mjesto okupljanja bila je livada uz rijeku Orljavu u blizini centra Požege s koje se nekoliko stotina biciklista uputilo na oko devet kilometara dugu biciklističku vožnju. Uz pratnju policijskih službenika vozilo se gradskim ulicama do restorana Stari fenjeri u mjestu Turnić.  

Budući da biciklijada nije bila natjecateljskog karaktera za sudionike takvog duha organizirane su igre na livadi u Turniću poput povlačenje užeta, bicikla s ramena, biciklističke alke, skakanje u vrećama i slično.