Mjesec borbe protiv ovisnosti

Photo PU_PS/slike-vijesti/2016 godina/Mjesec borbe Pakrac/naslovna.jpg

Foto: PU požeško-slavonska

U ponedjeljak, 28. studenoga 2016. godine, povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti u prostorijama Učeničkog doma Srednje škole Pakrac održano je predavanje o problemu ovisnosti kojemu je  prisustvovalo 40-ak školaraca/korisnika.

Policijska uprava požeško-slavonska inicirala je ovo edukativno predavanje u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb  Požega i Zavodom za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Predavači, Ivan Zeljko, policijski službenik kriminaliteta droga u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj i Zlatko Sliško, diplomirani socijalni radnik Centra za socijalnu skrb, govorili su kako prepoznati opasnosti koje dovode do ovisnosti, o sociopsihološkim preduvjetima za ovisnost te kako prepoznati ovisnost. Bilo je riječi i o prisutnosti opijata na ulici i u obitelji te je spomenuta i kazneno-pravna regulativa vezana za zlouporabu opojnih droga. Predavanju je prisustvovao i Dejvid Zombori, psiholog Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, kojemu su učenici postavljali zanimljiva pitanja. Pojasnio im je i koje sve vrste ovisnosti postoje o opojnim drogama, alkoholu i kocki, ali i one suvremenog doba ovisnosti o računalu, mobitelu i sl.

Odgajatelji Ankica Špelić, Dario Tomić i Irenka Šepl složili su se da je ova tema izrazito zanimljiva učenicima.