Podsjećamo vozače bicikala

Photo PU_PS/Ilustracije server/grb-mup.jpg

 Sa dolaskom lijepog vremena sve je veći broj biciklista na kolnicima stoga podsjećamo najznačajnije zakonske odredbe:

 

Foto: Ilustracija

Sa dolaskom lijepog vremena sve je veći broj biciklista na kolnicima stoga  podsjećamo najznačajnije zakonske odredbe:

Člankom 101. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisano je da od prvog sumraka (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Za takav prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od tristo kuna.

Člankom 112. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisano je da se vozač bicikla dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika. Ako se  dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog. Za takav prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od tristo kuna.

Člankom 113. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisano je da vozač bicikla mora upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju drugi sudionici u prometu. Osobito ne smije skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugovozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju ili ugrožavati druge sudionike u prometu. Stavak. 2. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Za takav prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od tristo kuna.

Člankom 114. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisano je da vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Za takav prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od tristo kuna.