Preventivna akcija "Zajedno" u borbi protiv trgovanja ljudima

Photo PU_PS/slike-vijesti/2014 godina/Preventivna akcija Zajedno/Picture 2539wn.jpg

 

Foto: PU požeško-slavonska

Povodom Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima, koji je u Europskoj uniji 8. puta obilježen 18. listopada 2014. godine, Ravnateljstvo policije je pokrenulo preventivnu akciju „ZAJEDNO“ usmjerenu na sprječavanje trgovanja ljudima, posebice ženama i djecom, podrazumijevajući pritom međusobnu suradnju različitih ustrojstvenih jedinica policije, kao i suradnju s drugim nadležnim državnim tijelima, ustanovama, institucijama, privatnim sektorom, lokalnom i područnom samoupravom te organizacijama civilnog društva.

Cilj akcije je da se zajednički u suradnji sa svim nadležnim institucijama i organizacijama, privatnim sektorom (izložena zanimanja), lokalnom zajednicom, udrugama civilnog društva i građanima podigne svijest o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno da se potakne društvo na odgovornu reakciju kako bi pridonijeli smanjenju trgovanja ljudima.  

Stoga su u četvrtak, 30. listopada 2014. godine, u Požegi, u prostorijama Zavoda za zapošljavanje, policijski službenik za prevenciju Krunoslav Kokić i vođa grupe za organizirani kriminalitet Policijske uprave požeško-slavonske Hrvoje Gašparac su zaposlenicima održali predavanje na temu „Trgovanje ljudima“ gdje je naglašeno da trgovanje ljudima predstavlja jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava, a žrtve trgovanja ljudima su najčešće osobe iz siromašnih zemalja koje u potrazi za boljim životom odlaze u ekonomski razvijenije zemlje. U tim nastojanjima nažalost postaju laka meta za trgovce ljudima.

Najrašireniji oblik trgovanja ljudima je seksualno iskorištavanje, no ljudima se trguje i zbog iskorištavanja za rad u teškim uvjetima, prisilnog prosjačenja, prisiljavanja na činjenja kaznenih djela, prisiljavanja na brakove te ilegalnog posvajanja.

S predavanjima na istu temu nastavlja se sve do kraja ove godine, a također valja istaknuti da će tijekom provođenja akcije „Zajedno“, policijski službenici u cilju senzibilizacije građana na navedenu problematiku trgovanja ljudima davati građanima na popunjavanje informativno-edukativni upitnik, a nakon toga i letak s informacijama o trgovanju ljudima.