Pojačane aktivnosti u prometu

Photo PU_PS/slike-vijesti/2016 godina/naslovna.jpg

Foto: PU požeško-slavonska

Tijekom prošle godine od četiri smrtno stradale osobe na našim prometnicama tri su bile biciklisti stoga su promatrajući statistiku, i činjenicu da je počela sezona vožnje mopeda, motocikala i bicikala, policijski službenici kroz preventivno-represivnu akciju provjerili kulturu ponašanja u prometu upravo tih kategorija sudionika u prometu.

Tijekom akcije utvrdili su ukupno 83 prometna prekršaja od kojih se 49 odnosi na prekršaje na koje je akcija bila usmjerena. Od ukupnog broja prekršitelja 31-om je izdana mjera pisanog upozorenja dok su tri motocikla testirana na buku pomoću analizatora buke kojom prilikom nisu utvrđena odstupanja od dopuštenih vrijednosti.

Između ostalog policijski službenici upoznavali su građane da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama definirano da su biciklisti dužni kretati se biciklističkom stazom ili, ako ona ne postoji, što bliže desnom rubu kolnika. Ukoliko ih se kreće više u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugoga, a biciklisti mlađi od 16 godina na glavi moraju nositi kacigu. Svi vozači, između ostalih i biciklisti, ne smiju za vrijeme vožnje upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom, a za kršenje ovog propisa predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

Ovu preventivnu aktivnost popratili su i predstavnici lokalnih medija koji će nastaviti svojim objavama pozivati građane na odgovorno ponašanje u prometu.