U prostorijama PU održana redovna konferencija za medije

Photo PU_PS/Slike/Zgrada PU.jpg

Danas je u prostorijama Policijske uprave požeško-slavonske održana mjesečna konferencija za novinare na kojoj je glasnogovornica Ivana Radić prezentirala sigurnosne pokazatelje

 

Foto: PU požeško-slavonska

Danas je u prostorijama Policijske uprave požeško-slavonske održana mjesečna konferencija za novinare na kojoj je glasnogovornica Ivana Radić prezentirala sigurnosne pokazatelje za prvo tromjesečje 2016. godine.

Glasnogovornica je naglasila da je dolaskom ljepšeg  vremena sve više motociklista u prometu, a oni su najosjetljiviji sudionici u prometu jer je njihov pad najopasniji. Zbog velikih brzina, nestabilnosti na dva kotača i nedostatka karoserije koja bi ih zaštitila nesreće na motociklu vrlo često završavaju s teškim ozljedama i smrtnim ishodom. Isto tako naglašene su najčešće greške vozača motocikala i mopeda zbog kojih stradavaju, najčešće greške vozača automobila u odnosu na motoriste te su dani savjeti i preporuke za vozače mopeda i motocikala.

Također je naglasila da je do sada na području PU zabilježeno 12 požara na otvorenom prostoru  te da se takvi požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.

Prije paljenja vatre na otvorenom prostoru potrebno je poduzeti odgovarajuće preventivne mjere da se vatra ne proširi na druge površine ili objekte:

-obavljati spaljivanje suhog raslinja tijekom dana i po mirnom vremenu,

-tvari koje se spaljuju pomaknuti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, šuma, javnih cesta, voćnjaka, vinograda i trajnih nasada, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih, građevinskih i drugih objekata koje bi vatra i dim mogli ugroziti,

-oko mjesta paljenja očistiti sigurnosti pojas u krugu od najmanje tri metra,

-ovisno o količini tvari i veličine površine koja se spaljuje osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za početno gašenje požara,

-uz mjesto osigurati priručna sredstva za gašenje (lopata, grablje, voda i dr.),

-nakon spaljivanja mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti.

Za napomenuti je  da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od dvije do 15 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje požara predviđena je kazna od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana.