"Sigurno u autosjedalici"

Photo PU_PS/slike-vijesti/2014 godina/RODE/Picture 1361wn.jpg

 

Foto: PU požeško-slavonska

Nakon svakog sudara vozila tijela putnika nastavljaju se kretati u smjeru vožnje pri čemu nastaju ozljede uslijed udaraca u dijelove vozila, druge stvari ili putnike.

Sudar je uvijek neočekivan pa su pojasevi i autosjedalice zapravo čuvari sigurnosti u autu. Sile sudara su toliko jake da je i pri najmanjim  brzinama nemoguće nevezano dijete zadržati u rukama. Kod vezanog putnika dijete izlijeće iz ruku i postaje projektil, a kod nevezanog putnika dijete izlijeće iz ruku i postaje projektil ili biva zgnječeno pod silom mnogostruko većom od težine putnika.

Budući da su sigurnosni pojasevi vozila dizajnirani za odrasle, dječje autosjedalice su te koje pružaju zaštitu u skladu s djetetovim stupnjem fizičkog razvoja. Kako bi policijskim službenicima detaljnije objasnila ispravno korištenje autosjedalica predavanje im je u utorak, 3. lipnja u prostorijama Policijske uprave održala Dijana Uljarević iz Udruge RODA.

Na predavanju je posebna pozornost bila posvećena vrstama i grupama autosjedalica, sustavu korištenja pojedinih vrsta sjedalica (grupa 0, grupa 0+, grupa I, grupa II i grupa III), autosjedalicama oštećenim u prometnim nesrećama i europskoj regulativi koja propisuje standard sigurnosti dječjih sustava. Na kraju predavanja gospođa Uljaverić je policijskim službenicima demonstrirala ispravo postavljanje sve tri kategorije sjedalica.

Policijski službenici sljedećih dana u zonama dječjih vrtića pojačano će nadzirati posjedovanje i pravilnu uporabu dječjih autosjedalica.  Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje način prijevoza djece u vozilima prema dobi djeteta, a propisana kazna za one koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi iznosi 500 kn.