Prvi oružani sukob u Republici Hrvatskoj

Photo PU_PS/slike-vijesti/2015 godina/Pakrac/pakrac naslovna.jpg

 

Foto: PU požeško-slavonska 

U subotu 28. veljače 2015. godine u Pakracu se okupilo nekoliko stotina uzvanika i posjetitelja prigodom obilježavanja 24. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Nakon svete mise za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, održan je svečani mimohod ulicama Pakraca od crkve „Uznesenja blažene Djevice Marije“ do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na rimokatoličkom groblju, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Kao izaslanik ministra i glavnog ravnatelja Ministarstva unutarnjih poslova vijenac je uz ostale delegacije položio i  načelnik PU požeško-slavonske Dario Dasović.

Nakon polaganja vijenaca povorka se uputila pred Policijsku postaju Pakrac gdje je prisutne u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik pozdravio Miroslav Ivančić, te se prisutnima obratio gradonačelnik Pakraca, grada domaćina, Davor Huška i izrazio zadovoljstvo što su se danas ponovno branitelji okupili u tako velikom broju. Nakon toga govorio je župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević te potom brigadir Zdravko Andabak i na kraju savjetnik predsjednice RH Ante Deur.

Prisjetimo se da su pobunjeni Srbi u noći sa 1. na 2. ožujka 1991. godine napali Policijsku postaju Pakrac te je brzom intervencijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara postaja  oslobođena, a pobunjenici protjerani izvan grada.