Zimski uvjeti na cestama-savjeti vozačima

Photo PU_PS///zakon-promet.jpg

 

Foto: Ilustracija

Približavanjem dijela godine u kojem se s pogoršanjem vremenskih uvjeta mogu pojaviti i zimski uvjeti na cestama, Policijska uprava požeško-slavonska, u cilju osiguranja sigurnog i nesmetanog prometovanja poduzela je i još uvijek poduzima niz radnji i mjera u svrhu postizanja uvezanosti i koordinacije svih mjerodavnih subjekata i službi nadležnih za čišćenje cesta u zimskim uvjetima.

Od navedenih aktivnosti mogu se istaći: obilazak glavnih i alternativnih prometnih pravaca, održani su ili slijede radni sastanci s upraviteljima cesta i izvođačima radova, te slijedi obilazak baza zimske službe u kojima će se obaviti pregled tehničkih sredstava, opreme i uskladištenih količina materijala za posipanje prometnica.

Kao i dosadašnjih godina od nadležnih službi za održavanje prometnica u zimskim uvjetima zatražen je pravovremen i žuran izlazak na prometnice, te da s čišćenjem snijega započnu odmah po početku padalina i početka njihovog prianjanja na kolnik.

Prije početka zimskih uvjeta na cestama vozače i ostale sudionike u prometu i ove godine želimo podsjetiti na zakonsku regulativu koja definira zimske uvjete na cestama i propisanu zimsku opremu, a posebno iz razloga što je u dijelu koji se odnosi na održavanje prometnica došlo do određenih promjena koje bi mogle interesirati sve sudionike u prometu.

 

ZAKONSKE ODREDBE VEZANE ZA ZIMSKE UVJETE NA CESTAMA

Iako je mijenjan Zakon o sigurnosti prometna na cestama nije donio promjene vezane za ograničenja prometa odnosno definiranja zimskih uvjeta na cestama tako da je i nadalje određeno da su:

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama („NN“ br. 67/08., 48/10., 74/11., 80/13., 158/13 i 92/14) propisano je da se za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

Za nepoštivanje odredbi članka 193. vozačima je propisana novčana kazna u iznosu od 700,00 kuna.

Iako u Republici Hrvatskoj zimski uvjeti na cestama i obvezno korištenje zimske opreme nije datumski vezano za određene zimske dionice, popis kojih se nalazi u Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („NN“ br. 145/13) određene su dionice na kojima je upotreba zimske opreme je obvezna za sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika u razdoblju od 15. 11. tekuće godine do 15. 4. iduće godine.

Na području naše PU kao zimske dionice određene su državne ceste:

DC 5  Daruvar – Pakrac – Lipik – Okučani i

DC 53 Našice – Čaglin – Slavonski Brod

ZIMSKA OPREMA

Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama („NN“ br. 51/10., 84/10., 145/11., 140/13 i 85/14.) u članku 94. propisuje zimsku opremu:

Pod zimskom opremom motornih vozila, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila, koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima.

ODRŽAVANJE CESTA

Kako smo u uvodnom dijelu napomenuli do promjena je došlo u dijelu propisa koji se odnose na održavanje cesta, a između ostalog i u zimskim uvjetima. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, temeljem Zakona o cestama donijelo je Pravilnik o održavanju cesta („NN“ br. 90/14) kojim su poslovi zimske službe određeni kao poslovi redovitog održavanja cesta.

Dio odredbi Pravilnika koji bi mogao zanimati sudionike u prometu odnosi se na odredbe o zimskoj službi i osiguranju prohodnosti u zimskom razdoblju.

Zimska služba je, Pravilnikom, definirana kao pojam i uobičajeni izraz za cijeli niz radnji, mjera, postupaka i aktivnosti u zimskom razdoblju, koje imaju zadaću osigurati mogućnost odvijanja prometa cestama uz najveću moguću sigurnosti sudionika u prometu i prihvatljive troškove.

Isto tako, održavanje prohodnosti pojedinih cesta u zimskom razdoblju određeno je prema razini prednosti utvrđenom godišnjim planom, a ovisi o vrsti ceste, gustoći i strukturi prometa, zemljišno-klimatskim uvjetima i lokalnim potrebama.

Sukladno gore navedenom, ovisno o razini prednosti, cesta je prohodna ako visina snijega na kolniku ne prelazi 10 odnosno 15 cm i ukoliko je promet moguć s vozilima koja imaju zimsku opremu.

Pored rečenog, Pravilnikom je propisano da se u ovisnosti od razine prednosti, vrste javne ceste i intenziteta snježenja prohodnost osigurava na državnim cestama u vremenu od 05,00 do 22,00 sata, županijskim cestama od 05,00 do 20,00 sati, a na ostalim lokalnim cestama od 07,00 do 20,00 sati odnosno usklađeno s lokalnim potrebama, dok se u ostalom vremenu mogu očekivati zastoji.

Obzirom na propisani način održavanja, u slučajevima intenzivnijeg snježenja očekujemo da će se građani obraćati upravo policiji i prijavljivati prometne pravce na kojima nije osigurana prohodnost cesta na način na koji su do sada navikli tzv. „crne ceste“, nije na odmet podsjetiti tko su, ovisno o kategoriji ceste, upravitelji cesta koji ustvari organiziraju zimsku službu i određuju navedene prioritete: za državne ceste nadležne su Hrvatske ceste d.o.o., županijske i lokalne ceste u nadležnosti su Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije dok su nerazvrstane ceste u nadležnosti lokalnih jedinica.