Dan otvorenih vrata i Manje oružja-manje tragedija u Požegi

Photo PU_PS/slike-vijesti/2011 godina/Dan_policije/MOMT_0.jpg

Požega

Foto: PU požeško-slavonska

Svake godine 29. rujna policijski službenici u cijeloj Hrvatskoj proslavljaju svoj dan. Tako se i u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj 29. rujna 2011. godine na sam Dan policije, na središnjem Trgu sv. Trojstva odvijala manifestacija „Dan otvorenih vrata policije“.

Održana je izložba uređaja i opreme te vozila koja policija koristi, a građani su mogli provjeriti i koliko su bodova „zaradili“ u prometovanju cestama.

Osnovnoškolce je najviše zainteresirala pokazna vježba Interventne jedinice policije tj. obrana od napada palicom i nožem, te uporaba službene palice (tonfe).

Također je održana završna manifestacija akcije "Manje oružja-manje tragedija" u organizaciji MUP-a i programa Ujedinjenih naroda za razvoj u RH uz financijsku potporu Europske unije, regionalnog projekta SEESAC (potpora aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana).

Na području PU Požeško-slavonske, u vremenu od 1. rujna 2007. godine do danas, građani su dragovoljno predali 102 komada automatskog oružja, 640 komada rasprskavajućeg oružja, 73 pušake i pištolja, oko 70 000 komada raznog streljiva, te oko 37  kg eksploziva.

Kao što se vidi iz ovih brojki radi se o velikim količinama ilegalnog oružja koje je su građani vratili.

Prisutne je u ime Policijske uprave požeško-slavonske pozdravio načelnik Odjela kriminalističke policije g. Željko Grgić riječima: „Nerijetko se događa da baš zbog tog ilegalnog oružja dolazi do stradavanja, odnosno zbog nemara starijih stradavaju djeca dok posljedice takvog ponašanja često su tragične i bolne za obitelj. Također to ilegalno oružje koriste razni kriminalci u svojim kriminalnim radnjama. To oružje često koriste razni nasilnici, nasilnici u obitelji gdje opet stradavaju nedužni.“

Akciju je u ime Grada Požege pozdravio i podržao potpredsjednik Gradskog vijeća mr. sc. Marijan Cesarik riječima: „Drago mi je da se mogu obratiti upravo vama djeci na kojima je preveliki teret da si osigurate da u budućnosti bude što manje tragedija od zaostalog oružja.“

Nastupili su Dječji vrtići Požega s poučnim igrama „Oprez, stani, stoj“, djeca vrtića „Radost“ – „Stani, crveno je“ i Sv. Leopolda Mandića „Lijevo – desno“. Pohvaliti treba i nastup glazbenih sastava „Drugi svijet“ , „P.I.N.K.D.“ i “Bagrem“.

Članovi Moto kluba „Independent“ čestitali su svim prisutnim djelatnicima policije i načelniku Odjela kriminalističke policije Policijske uprave njihov dan, a načelniku su uručili i simboličan poklon.   

I na kraju možemo zaključiti da je današnji dan bio jako uspješan za sve sudionike ove manifestacije i još jednom pozivamo građane:Da predaju oružje i streljivo koje nepovlasno posjeduju u svojim kućama.