Započela primjena izmjena i dopuna Prekršajnog zakona

Photo PU_PS/slike-vijesti/2013 godina/prekršajni izmjenew.jpg

Tijekom proteklog vikenda, odnosno 1. lipnja 2013. godine i na području Policijske uprave požeško-slavonske započelo se s primjenom Zakona o izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona. Ciljevi koji se žele postići

 

Foto: PU požeško-slavonska

Tijekom proteklog vikenda, odnosno 1. lipnja 2013. godine i na području Policijske uprave požeško-slavonske započelo se s primjenom Zakona o izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona. Ciljevi koji se žele postići izmjenama su smanjiti priliv predmeta na Prekršajne sudove, posebno Visoki prekršajni sud, pojačati aktivnost ovlaštenih tužitelja, ubrzati i pojednostaviti prekršajni postupak, povećati ukupnu izvršivost prekršajnih odluka, posebno stupanj naplate izrečenih novčanih kazni. Također se želi     uskladiti prekršajni postupak sa standardima izraženim u direktivama Vijeća Europe, presudama Europskog suda za ljudska prava i uskladiti postupak s praksom prekršajnog sudovanja u Republici Hrvatskoj

Jedna od novina u prekršajnom zakonodavstvu Republike Hrvatske je institut beznačajnog prekršaja, a uveden je kako uvažavajući njegove odredbe ovlašteni tužitelji ne bi pokretali prekršajne postupke i time nepotrebno opterećivali tijela koja te postupke vode iako je počinitelj ostvario sva bitna obilježja prekršaja, ali je neznatan stupanj ugrožavanja ili povrede javnog poretka, društvene discipline i društvenih vrijednosti i ne postoji potreba da počinitelj bude kažnjen. Kumulativno moraju biti ispunjena oba uvjeta da bi se neki prekršaj mogao smatrati beznačajnim.

Novost je i načelo oportuniteta jer je  člankom 109. b Zakona o izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona propisana mogućnost postupanja ovlaštenog tužitelja prema načelu oportuniteta (da neće pokrenuti prekršajni postupak iako postoji sumnja da je počinjen prekršaj) i to bez uvjeta i određivanja obveza počinitelju i uz uvjete i određivanje jedne ili više obveza počinitelju, te uz svrhovito liječenje odnosno terapiju umjesto kažnjavanja.

Građanima je možda najzanimljivija do sada u zakonima neprimjenjivana mogućnost plaćanja novčane kazne u polovičnom iznosu ukoliko se plaća na mjestu počinjenja prekršaja. Tu mogućnost tijekom vikenda iskoristila su dva vozača na području PP Požega koje su policijski službenici zatekli u prekršajima iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Pa je tako jedan vozač umjesto 1000 kuna za počinjeni prekršaj platio 500 kuna, te drugi umjesto 300 kuna 150 kuna. Bitno je spomenuti i da će se ukoliko u zadanom roku (8 dana) prekršitelj plati 2/3 iznosa izrečene novčane kazne, kazna smatrati u cjelini plaćenom.

No, svakako cilj policijskih službenika nije što veći broj naplaćenih kazni, već da što veći broj građana poštuje pravne norme i propise.