Priopćenje vezano za požare

Photo PU_PS/Ilustracije server/pozari_plamen.jpg

Tijekom proteklog vikenda na području naše Policijske uprave dogodilo se devet požara na otvorenom. U petak, 20. ožujka oko 16.10 sati u Požegi iznad Ulice Grgin dol na 

 

Foto: Ilustracija

Tijekom proteklog vikenda na području naše Policijske uprave dogodilo se devet požara na otvorenom. U petak, 20. ožujka oko 16.10 sati u Požegi iznad Ulice Grgin dol na neutvrđeni način došlo je do požara na nelegalnom odlagalištu otpada, oko 18.30 sati u blizini mjesta Venje zapalila se suha trava i nisko raslinje, a oko 21 sat u mjestu Ćosinac opožaren je hektar pašnjaka.    

Sutradan su se dogodila četiri požara i to u blizini mjesta Vlatkovac, u Požegi u Frankopanskoj ulici, u blizini mjesta Vranić te iznad mjesta Kantrovci prema Poljanskoj.

U nedjelju, 22. ožujka zabilježena su još dva požara, oko 19.45 sati kod naselja Orljavac, a oko 20 sati u blizini naselja Potočani.

Kako je u zadnjih nekoliko dana došlo do naglog zatopljenja stvorili su se povoljni vremenski uvjeti za radove na otvorenom prostoru te u takvim okolnostima nastupa razdoblje učestalijeg spaljivanja korova, žbunja, šikara, suhe trave i drugog biljnog otpada na poljoprivrednom zemljištu i na zemljištu u neposrednoj blizini šume.

Budući da smo protekli vikend u pretežno poslijepodnevnim satima zabilježili nekoliko požara suhe trave i niskog raslinja za koje nije utvrđen uzrok upozoravamo građane ukoliko spaljuju korov da poduzmu sve mjere i radnje kako se požar ne bi proširio.

Neke od zaštitnih mjera su :

- odmaknuti tvari koje se spaljuju od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima,

- načiniti pojas širine 3 metra čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari oko mjesta predviđenog za spaljivanje,

- osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, a ovisno o veličini površine koja se spaljuje i količini gorive tvari,

- uz mjesto spaljivanja osigurati sredstva za gašenje požara poput lopata, rovica, čeličnih metli, vode i dr.,

- spaljivanje provoditi isključivo za mirnog vremena, odnosno kada nema vjetra,

- i na kraju jako bitno je pregledati ostatke spaljivanja i u potpunosti ih ugasiti.