Najava preventivnih aktivnosti u sklopu kampanje "Živim život bez nasilja"

Photo PU_PS/slike-vijesti/2010 godina/logo-slide 2.JPG

U sklopu zajedničkog preventivnog projekta MUP-a i UNDP-a pod nazivom „Živim život bez nasilja“, usmjerenog na sprečavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji, nasilja među

 

Foto: Ilustracija

U sklopu zajedničkog preventivnog projekta MUP-a i UNDP-a pod nazivom „Živim život bez nasilja“, usmjerenog na sprečavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji, nasilja među mladima, znači na prevenciju svih oblika nasilja i izgradnju kulture nenasilja kod mlade populacije. U petak, 4. listopada 2013. godine, s početkom u 9.50 sati u Osnovnoj školi „Dobriše Cesarića“ u Požegi, održat će se preventivne aktivnosti koje se sastoje od tri komponente.

Tijekom prve komponente „Interaktivne radionice“  djeca i mladi se upoznaju s problemima nasilja, zakonskim mogućnostima njegova sprječavanja i prijavljivanja te ih se educira po pitanjima nenasilja, tolerancije i nediskriminacije. Ova komponenta se provodi zajedno sa predstavnicima policije, nevladine organizacije „Status M“ uz potporu UNDP-a.

Druga komponenta „Konceptualno pripremljeni program“ se sastoji od tematske predstave „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ u režiji glumca Zijaha Sokolovića koji je ujedno i UNDP-ev ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje, razvijena u suradnji s udrugom /Riječi/Prave/Predstave. U ovom dijelu programa mladi uče misliti na nov način, kroz igru glumaca i neposrednu komunikaciju s glumcima, saznajući mnogo informacija o različitim temama iz života, kombinirajući svoja iskustva s obrađenom temom (trajanje 45 minuta).

Treća komponenta je „Interaktivna parlaonica“ koja se ne održava istog dana nego u jednom terminu tijekom školske godine. U ovu komponentu su uključena djeca i mladikoji su sudjelovali na prethodnim projektnim komponentama. (djeca i mladi  daju osvrt i svoja razmišljanja na pitanja nenasilja, tolerancije i nediskriminacije, izrada eseja na temu problema nasilja i njegovog sprječavanja, obuhvaća diskusiju te potiče na razmišljanje) Navedeno podrazumijeva  organizaciju susreta odnosno druženja sa predstavnicima policije (moguće uključiti  i druga državna tijela, organizacije i organizacija civilnog društva) kako bi djecu i mlade aktivnije uključili u proces razumijevanja modela „zajednice koje brine“ godine–u trajanju od 1 sata).