Policijski službenici dijelili reflektirajuće prsluke

Photo PU_PS/slike-vijesti/2014 godina/akcija prsluci/naslovna.jpg

Foto: PU požeško-slavonska

Tijekom 2013. godine na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave požeško-slavonske dogodilo se ukupno 505 prometnih nesreća u kojima je 271 osoba ozlijeđena (8 osoba je smrtno stradalo). U 50 prometnih nesreća ili gotovo 10% ukupnog broja sudjelovali su vozači mopeda, motocikla ili bicikla. Od toga broja 22 prometne nesreće odnose se na one u kojima su sudjelovali biciklisti i nažalost prošle godine jedan biciklista je smrtno stradao.

Također su se dogodile 23 prometne nesreće u kojima su sudjelovali pješaci ili gotovo 5% ukupnog broja prometnih nesreća. U sva 23 slučaja riječ je o naletu vozila na pješake i tom prilikom je ukupno nastradalo 27 pješaka od toga jedan smrtno, šest teško i 20 lakše. Upravo tih 27 pješaka čini 10% ukupno ozlijeđenih osoba tijekom 2013. godine. Samo u veljači ove godine na našim prometnicama zabilježena su tri naleta na bicikliste, a tijekom siječnja jedan pješak je smrtno stradao.

Promatrajući statistiku i dolazak ljepšeg vremena, kada počinje sezona vožnje mopeda, motocikala i bicikala, policijski službenici su kroz preventivno-represivnu akciju provjerili kulturu ponašanja u prometu upravo vozača bicikala i pješaka. Kao što je poznato te su kategorije sudionika u prometu obavezne u slučaju smanjene vidljivosti i noću koristiti reflektirajuću odjeću ili reflektirajuće prsluke.

Tako su u utorak, 8. travnja 2014. godine u večernjim satima na prometnicama naše županije policijski službenici, osim kontrole i sankcioniranja sudionika u prometu koji se nisu pridržavali prometnih propisa, podijelili i reflektirajuće prsluke neispravno označenim biciklistima i pješacima, a sve kako bi se oni osvijestili koliki utjecaj na sigurno sudjelovanje u prometu ima pravovremena uočljivost. Tijekom akcije ukupno je utvrđeno 48 prometnih prekršaja od kojih se 37 odnosi na prekršaje biciklista i pješaka koji su za počinjene prekršaje (nekorištenje reflektirajuće odjeće ili  prsluka, neispravna svjetla i dr.)  uglavnom sankcionirani mjerom pisanog upozorenja.