"Dan otvorenih vrata" u Pakracu

Photo PU_PS/slike-vijesti/2014 godina/Dan otvorenih vrata Pakrac/Picture 231wn.jpg

 

Foto: PU požeško-slavonska

U petak, 21. ožujka 2014. godine u vremenu od 10 do 13 sati, u Pakracu, u Bolničkoj ulici, ispred Osnovne škole „Braće Radića“ prvi put je održana manifestacija „Dan otvorenih vrata policije“ u ovom obliku.

Prezentirana je policijska oprema i vozila koju policija koristi u svom radu poput osobnog automobila posebno prilagođenoga za obavljanje očevida prometnih nesreća u kojemu je instalirano prijenosno računalo za provjeru negativnih bodova kod vozača, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila i sl.Posjetitelji su također imali mogućnost isprobati tzv. „pijane naočale“ koje simuliraju stanje alkoholiziranosti.

Djelatnici kriminalističke policije prezentirali su postupak pronalaženja i izuzimanja tragova na mjestu događaja (rad na mjestu događaja sa „Crime lite 2“ svjetiljkom, daktiloskopski kofer s prašcima i folijama za izuzimanje tragova papilarnih linija, postupak daktiloskopiranja osoba, rad s elektrostatskim podizačem prašnjavih otisaka i sl.) te foto i video opremu za dokumentiranje mjesta događaja. Također su izloženi uzorci opojnih droga i preliminarni testovi za ispitivanje sumnjivih materija koji reagiraju na sve vrste opojnih droga.

U sklopu manifestacije te u suradnji s Hrvatskim autoklubom građanima je omogućeno korištenje „simulatora prevrtanja vozila“ kojom prilikom je zorno prikazana nužnost korištenja sigurnosnih pojaseva  te realna situacija u kojoj se mogu naći u slučaju gubitka kontrole nad vozilom.

Također su djelatnici HAK-a predškolskoj djeci prezentirali program „Vidi i klikni“. Radi se o programu koji kao metodu učenja koristi rad, igru i osobno iskustvo - pokazivanjem i vježbanjem. Program se odvija uz pomoć didaktičkih pomagala, automobila na napuhavanja i električnog automobila kao kulise. Koncept programa „Vidi i klikni“ je usvajanje praktičnih informacija, spoznaja i znanja o sigurnom načinu ponašanja djece u prometu u svojstvu pješaka ili suputnika u automobilu. Djeca su na praktičan način imala priliku učiti o pravilnom korištenju nogostupa, prolasku preko raskrižja, prelasku ceste, a simulirana im je i posljedica neupotrebe sigurnosnih pojaseva u slučaju naglog kočenja prilikom vožnje u automobilu. 

 Ovom prilikom provodila se i kampanja „Manje oružja – manje tragedija“, gdje su u  suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje   prikazane različite vrste mina, kao i oznake koje upozoravaju na minsku opasnost te opremu koju pirotehničari koriste u svom radu i način na koji se mine otkrivaju i uklanjaju s miniranih površina, a sve kako bi povećali interes posjetitelja za problematiku minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz Domovinskog rata.

Također su građani Pakraca imali mogućnost registrirati i evidentirati svoje bicikle kod policijskih službenika.

Posebnu pažnju onih najmanjih,  ali i starijih plijenile su aktivnosti Interventne jedinice policije tj. demonstriranje obrane u slučaju napada naoružane osobe na policijskog službenika, bilo da je riječ o palici, nožu ili vatrenom oružju te vježba simulacije razbojništva u pekarnici uz izvlačenja osoba iz vozila