Tuga, ali i ponos na veliku žrtvu

Photo PU_PS/slike-vijesti/2012 godina/ivanovac/naslovna.jpg

Ivanovac

Foto: PU požeško-slavonska

 

I ove godine kao i prethodnih obitelj poginulih, predstavnici Policijske uprave požeško-slavonske i članovi Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Trenk“ Požega polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobištima i mjestu pogibije sjećaju se svojih sinova, pripadnika i kolega koji su položili život za hrvatsku domovinu tijekom vojno-redarstvene akcije Bljesak.

Prije sedamnaest godina, 1. svibnja 1995. g., provedena je vojno-redarstvena akcija «Bljesak» u kojoj su djelatnici Specijalne jedinice policije „Trenk“ Požega zajedno s djelatnicima ATJ „Lučko“, kao elitnom postrojbom MUP-a, dobili težak zadatak osvajanja jakog neprijateljskog uporišta na Ivanovcu, baze njihove tzv. „Jurišne brigade“ i cestovne komunikacije. Nakon teških borbi, te zauzimanja zadnjeg uporišta na Omanovcu, djelatnici SJP Trenk Požega uspješno su izvršili sve dobivene zadaće, ali nažalost tijekom akcije u borbi su poginuli Tomislav Štefaniak i Daniel Andrić, a sedam djelatnika teško je ranjeno.

Uz veliki napor pripadnika SJP i financijsku pomoć PU požeško-slavonske u sjećanje na poginule pripadnike SJP Trenk Požega i ATJ Lučko na Ivanovcu, nekoliko metara od mjesta pogibije, podignuto je spomen obilježje koje svake godine pohode obitelji poginulih, pripadnici specijalnih postrojbi, članovi Udruga i hrvatski branitelji .

Spomen obilježje na Ivanovcu redovito se održava i čisti, a svesrdnu pomoć pružaju i štićenici komune. Naime, nekadašnje „neprijateljsko uporište“ trenutno služi kao mjesto za liječenje mladih ljudi od ovisnosti i uz njihovu pomoć spomen obilježje je uvijek uređeno i očišćeno.

Obilježavanjem akcije Bljesak članovima obitelji poginulog Tomislava i Daniela kao i njihovim suborcima naviru sjećanja, tuga, ali i ponos na njihovu veliku žrtvu.