Osam požara na otvorenom

Photo PU_PS/Ilustracije server/požar-vatrogasac.jpg

U petak,10. srpnja 2015. godine oko 18.20 sati u blizini Bekteža na neutvrđen način zapalilo se strnište

Foto: ilustracija

U petak,10. srpnja 2015. godine oko 18.20 sati u blizini Bekteža na neutvrđen način zapalilo se strnište na kojemu je kombajn vršio žito.

Dan kasnije u subotu dogodilo se čak sedam požara. U mjestuKunovci zapalile su se rolo-bale slame i sijena, dok se u mjestima Dervišaga, Potočani i Radovanci zapalila suha trava i nisko raslinje, a u Požegi u Ratarničkoj ulici i u mjestu Gradište došlo je do požara na odlagalištu otpada.

Također u subotu oko 15.10 sati u blizini mjesta Frkljevci 46-godišnjak je spaljivao pokošenu suhu travu, a da nije poduzeo sve mjere kako ne bi došlo do požara te se tom prilikom vatra nekontrolirano proširila zbog čega protiv njega slijedi prekršajna prijava.

Budući da smo protekli vikend u pretežno poslijepodnevnim satima zabilježili nekoliko požara suhe trave i niskog raslinja za koje nije utvrđen uzrok upozoravamo građane ukoliko spaljuju korov da poduzmu sve mjere i radnje kako se požar ne bi proširio.

Neke od zaštitnih mjera su :

- odmaknuti tvari koje se spaljuju od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima,

- načiniti pojas širine 3 metra čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari oko mjesta predviđenog za spaljivanje,

- osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, a ovisno o veličini površine koja se spaljuje i količini gorive tvari,

- uz mjesto spaljivanja osigurati sredstva za gašenje požara poput lopata, rovica, čeličnih metli, vode i dr.,

- spaljivanje provoditi isključivo za mirnog vremena, odnosno kada nema vjetra,

- i na kraju jako bitno je pregledati ostatke spaljivanja i u potpunosti ih ugasiti.