Pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača povodom "Martinja"

Photo PU_PS/Ilustracije server/prometni_policajac08.jpg

Foto: ilustracija

Na današnjoj konferenciji za medije uz pregled stanja sigurnosti za protekli mjesec predstavnicima medija je najavljena je kampanja vezano uz odgovorno konzumiranje alkohola.

U razdoblju od 9. do 11. studenog 2012. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, a u cilju sprječavanja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova usmjerit će svoje aktivnosti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača vršit će se na lokacijama koje su se statistički, ali i iskustveno pokazale kao najugroženije, odnosno na kojim je evidentiran najveći broj prometnih prekršaja i nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Biti će uspostavljen veći broja kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

Prošle godine tijekom akcije ukupno je na vožnju pod utjecajem alkohola i droga kontrolirano 434 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola bio je 21 vozač, jedan je vozač odbio testiranje na alkohol, a niti jedan na preliminarnom testiranju na droge nije bio pozitivan.

Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 18 do 24 godina i to 8 vozača. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1 g/kg – 9 vozača, te u rasponu od 1,51 g/kg i više – 8 vozača.

Posebno napominjemo da su u prvih deset mjeseci ove godine na području PU požeško-slavonske, vozači pod utjecajem alkohola izazvali ukupno 89 prometnih nesreća, od čega 3 prometne nesreće s poginulim osobama, 35 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 51 prometnu nesreću s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno su stradale 3 osobe, 16 je osoba teško ozlijeđeno, a 40 lakše. Od ovih 89 osoba koje su  pod utjecajem alkohola prouzročile prometnu nesreću jedna je osoba smrtno stradala 11 je teško ozlijeđeno i 18 lakše.

Osim toga, ove godine tijekom studenog i prosinca, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji sa Zagrebačkom pivovarom d.o.o., provest će i kampanju s ciljem suzbijanja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Jučer su na tiskovnoj konferenciji u Ravnateljstvu policije predstavljeni TV i radijski spot te promidžbeni materijal čiji je sadržaj vezan uz odgovorno konzumiranje alkohola.

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. studenog 2012. godine, volonteri Zagrebačke pivovare d.o.o., u više gradova na području Republike Hrvatske (Zagreb, Karlovac, Rijeka, Šibenik, Zadar, Split, Koprivnica, Varaždin, Požega, Našice i Osijek), nalazit će se uz policijske službenike na točkama nadzora alkoholiziranosti te vozačima dijeliti promidžbene materijale o odgovornom konzumiranju alkohola.

Što se tiče kazni vezano za prekršaje upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola zakon predviđa kazne u rasponu od 700 do 15 000 kuna ovisno o koncentraciji alkohola u organizmu koja je utvrđena.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

 

-       ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,

-       koristite javni prijevoz,

-       koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,

-       ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,

-       zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,

-       ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,

-       ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan,

-       vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,

-       u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.