SJP "Trenk" Požega obilježavanje 20. obljetnice utemeljenja

Photo PU_PS/slike-vijesti/2011 godina/sjp-obljetnica/naslovna.jpg

Požega

Foto: PU požeško-slavonska

Udruga Specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata « Trenk» Požega  uz prigodan program obilježila je 20.obljetnicu utemeljenja specijalne jedinice policije «Trenk» Požega.  Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade u Požegi, nakon kojeg je slijedila misa u katedrali Sv. Terezije Avilske.

Obilježavanje se nastavilo na Trgu Sv. Trojstva svečanim postrojavanjem. „Kao vod specijalne policije jedinica «Trenk» utemeljena je 8.ožujka 1991.godine od 33 pripadnika temeljne policije. Jedna od prvih akcija bila je u Vukovaru, a ubrzo su uslijedila i sva druga ratišta.“, započeo je svoj govor predsjednik Udruge Željko Grgić. Prisutnima se obratio i predsjednik Krovne udruge specijalne policije Josip Klemm.

U nadahnutom govoru, o značaju SJP "Trenk" i specijalnih postrojbi u Domovinskom ratu, prisutnima se u ime ministra Ministarstva unutarnjih poslova Tomislava Karamarka obratio njegov savjetnik dr. Josip Mihaljević.

Prema riječima ministra Ministarstva obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti  Tomislava Ivića ova svečanost je bila prigoda da se evociraju sjećanja na vremena kada je Hrvatska bila žrtva brutalne srbočetničke agresije, ali i svih onih koji su pali za slobodu Domovine. 

U ime predsjednika RH  prisutnima se obratio general Zvonko Peternel podsjećajući kakav je bio doprinos SJP „Trenk“ u Domovinskom ratu.

Nakon pokaznih vježbi Specijalne jedinice policije Osijek i Gorske službe spašavanja Požega obilježavanje se nastavilo u Gradskom muzeju. Naime, tamo je postavljena izložba fotografija ratnih vojnih invalida "Dani poslije II" autora Damira Hoyke. Izložba je dio projekta "Privilegirani, povlašteni ili ponosni" Zajednice udruga HVIDRE grada Zagreba. Izložbu je otvorio gradonačelnik Zdravko Ronko, a bit će postavljena do 20. listopada.

U nastavku svečanosti povodom obilježavanja 20.obljetnice uručene su prigodne plakete, medalje i odličja.